Un deţinut a câştigat din închisoare 1 milion de euro. Gruparea avea ramificaţii în Cluj şi Maramureş

Poliţiştii au confiscat 4 maşini. Sursa foto: ITPF Iaşi

O grupare infracţională, formată din 11 persoane, care avea ca scop înşelarea unor companii de leasing româneşti şi a altor instituţii ale statului, în vederea obţinerii unor beneficii financiare, a fost destructurată de poliţiştii de frontieră ieşeni. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră din Iaşi, gruparea avea ramificaţii şi în Transilvania de Nord, respectiv în judeţele Cluj şi Maramureş.

În urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea procurorilor DIICOT – ST Iaşi, în cooperare cu poliţişti din cadrul Departamentul Poliţiei de Frontieră al Republicii Moldova şi cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Cluj, au fost confiscate în vederea continuării cercetărilor 4 autoturisme, 330 de înscrisuri, 10 agende cu diferite însemnări şi numere de telefoane, 5 ştampile rotunde, 12 telefoane mobile, 5 cartele SIM, 3 laptop-uri, 1 hard disk, 4 unităţi centrale PC. Din primele date, prejudiciul cauzat de membrii grupării unor firme de leasing este de peste 1 milion de euro. Liderul grupării era un bărbat cu dubla cetăţenie, română şi moldovenească, care, în prezent, se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă, pentru executarea unei sentinţe.

Potrivit sursei citate, în perioada 2012 – septembrie 2013, lucrători ai Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. -S.T. Iaşi şi lucratori din cadrul Departamentului Poliţiei de Frontieră al Republicii Moldova sub coordonarea reprezentanţilor Secţiei Control şi Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţieneasca Internaţional, au desfăşurat activităţi specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup format din 11 persoane care avea în preocupari traficul cu autovehicule din România în Republica Moldova, având drept scop înşelarea unor companii de leasing româneşti şi a altor instituţii ale statului, în vederea obţinerii unor beneficii financiare.

Cele 11 de persoane, care locuiau atât în Romania cât şi în Republica Moldova, achiziţionau de la firme de leasing româneşti, în nume propriu sau a unor firme pe care le administrau, autovehicule pe care apoi le duceau în Republica Moldova, unde le vindeau unor persoane folosind acte false. Ulterior, autovehiculele, fie erau declarate în România ca fiind furate, fie persoanele nu-şi achitau obligaţiile de plată faţă de firmele de leasing. În momentul în care maşinile erau trecute prin punctele de trecere a frontierei dintre România şi R. Moldova, acestea aveau toate documentele legale. Astfel, au fost traficate peste 40 de autovehicule, producând un prejudiciu de 1.057.838 de euro unui număr de 11 firme de leasing.

Grupul era foarte bine organizat şi structurat pe patru nivele: şase persoane se ocupau de procurarea actelor necesare achiziţionării maşinilor de la firmele de leasing, alţi doi le transportau în R. Moldova, iar doi facilitau înmatricularea autovehiculelor în ţara vecină. Toţi erau coordonaţi de liderul grupului.

Anchetatorii au realizat în 2 octombrie, în ambele state concomitent, 15 percheziţii domiciliare, în Romania fiind vizate judeţele Prahova, Cluj, Maramureş, Neamţ şi municipiul Bucureşti, iar în Republica Moldova municipiul Chişinău şi raioanele Bubuieşti şi Soroca. În urma percheziţiilor şi a activităţilor de documentare au fost indisponibilizate 4 autoturisme şi au fost ridicate în vederea confiscării şi continuării cercetărilor, 330 înscrisuri (contracte vânzare-cumpărare auto, certificate de înmatriculare auto, cărţi tehnice auto, poliţe de asigurare auto, facturi transferuri bancare, extrase de cont, bilete la ordin, cec-uri bancare, CMR-uri, etc.), 10 agende cu diferite însemnări şi numere de telefoane, 5 ştampile rotunde, 12 telefoane mobile, 5 cartele SIM, 3 laptop-uri, 1 hard disk, 4 unităţi centrale PC.

Împotriva celor 11 persoane s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional, în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare şi tăinuire. Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. -S.T. Iaşi în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu