Uioreanu îl ia la rost pe Boc: ”Domnul primar Emil Boc a uitat ce a semnat premierul Emil Boc”

Vicepreşedintele PNL, Horea Uioreanu / Sursa foto: turdalive.ro

Disputele între ”palate” se întețesc și la Cluj-Napoca, iar temele sunt din ce în ce mai diferite. După ce recent primarul Emil Boc  lansat mai multe critici la adresa administrației județeane, Horea Uioreanu îi dă replica în problema Planului Urbanistic Generalal orașului,  care așteaptă deja de ani buni avizarea și intrarea în vigoare. Pentru că unul dintre avizele care lipsesc este chiar cel din partea Consiliului Județean, Emil Boc a afirmat că forul județean are toate documentele necesare și ar putea să dea avizul fără documentații suplimentare. Aceasta chiar dacă lipsește un studiu estimat la circa 60.000 de euro și care ar trebui realizat de Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice.

În schimb, Horea Uioreanu susține că acest lucru ar fi ilegal. ”Consiliul Judeţean Cluj va aviza PUG-ul municipiului de îndată ce Primăria Cuj-Napoca va obţine toate avizele prevăzute de lege. Concret, la această dată, documentaţia privind viitorul PUG nu a fost avizată de Autoritatea Aeronautică Civilă, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare, precum şi de la Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA). Cât priveşte sumele vehiculate pentru obţinerea avizului de la OSPA, conform informaţiilor pe care le deţinem, această instituţie a pus la dispoziţie, în situaţii similare, studiile pedologice necesare fără a percepe nici o taxă. Singura condiţie pusă a fost semnarea de şeful colectivului de proiectare a unui angajament potrivit căruia datele puse la dispoziţie urmau să fie folosite exclusiv la documentaţia necesară acestuia. Din păcate, lipsa avizelor celor trei instituţii nu este singura problemă: documentaţia privind noul PUG al municipiului Cluj-Napoca nu a fost semnată decât de doi din cei patru arhitecţi din colectivul de redactare. De precizat că nici arhitectul municipiului, doamna Ligia Subţirică nu a contrasemnat această documentaţie. O altă lipsă majoră de la dosar este aşa-numita ştampilă verde, care se pune de un specialist cu drept de semnătură înscris în Registrul Urbaniştilor din România”, susține Horea Uioreanu.

Președintele Consiliului Județean Cuj îi mai amintește primarului Emil Boc că printr-o ordonanță semnată pe vremea când era premier s-a instituit obligația pentru autorităţile administraţiei publice locale din cadrul aglomerărilor urbane şi zonele metropolitane să elaboreze o strategie de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană ca documentaţie de planificare teritorială integrată pentru fundamentarea planurilor urbanistice generale. ”În cazul localităţilor de rangul 1, cum este cazul municipiului Cluj-Napoca, strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană se elaborează în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. La o socoteală simplă, constatăm că cei trei ani stabiliţi de actul normativ pentru elaborarea strategiei periurbane au expirat în urmă cu aproape o lună. Având în vedere faptul că din documentaţia depusă la Consiliul Judeţean Cluj lipseşte şi această strategie, fără de care legalitatea viitorului PUG poate fi pusă sub semnul întrebării, precum şi tăcerea domnului primar Emil Boc privind respectarea unei ordonanţe de urgenţă pe care a emis-o, îi vom întinde o mână de ajutor. Astfel, vom iniţia noi  încheierea unui parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de oraş-centru polarizator, şi cu administraţiile locale din toate comunele învecinate care fac parte din zona metropolitană, precum şi cu Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a elabora strategia periurbană cerută de lege şi a o introduce în viitorul PUG. Îl asigur pe domnul primar că noi nu vom avea nevoie de opt ani pentru a finaliza această strategie”, adăugat Horea Uioreanu

Distribuie:

Postaţi un comentariu