UBB, prima universitate din România, conform clasamentului Best Global Universities

UBB / Foto: Dan Bodea

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată universitate din România, deopotrivă în Europa și la nivel global, potrivit  celui mai recent clasament, intitulat Best Global Universities Rankings, realizat de U.S. News. UBB ocupă poziția 246 în clasamentul european și locul 560, în lume, acumulând 40, 7 puncte. Punctajul obţinut este comparabil cu al tuturor marilor universități din regiunea central-sud-est europeană, din țări precum Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croația sau Polonia.

Matematica, în top

În cadrul domeniului Matematică, UBB este, de asemenea, cea mai bună instituție de învățământ superior din țară, ocupând locul 63 (față de 81 în anul trecut) și plasându-se astfel înaintea tuturor universităților din țările europene foste comuniste, cu excepția universităților din Moscova și Praga.

„Această nouă clasificare este o recunoaștere deja firească a valorii Școlii de Matematică din România, și în particular a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, valoare bazată pe tradiție, muncă și seriozitate, într-un climat de competiție onestă”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Petrușel, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, din UBB.

Celelalte universități din România prezente în acest top sunt: Universitatea din București, clasată pe locul 588 la nivel global cu 39, 8 puncte și Universitatea Politehnică din București, clasată pe locul 706 la nivel global cu 34, 8 puncte.

12 indicatori 

Clasamentul realizat de U.S. News & World Report, în acest an, a avut în vedere evaluarea activității științifice și de cercetare a 750 de universități din peste 60 de țări din lume ținându-se cont de 12 indicatori: reputația globală și regională în cercetare științifică, numărul de lucrări publicate în reviste de specialitate, numărul de cărți publicate, numărul de conferințe organizate, factorul de impact al citărilor în lucrări, numărul total al citărilor, numărul de publicații și procentul total al acestora, incluse în primele 10 procente al celor mai citate publicații, colaborarea internațională, numărul de titluri de doctor acordate.

Dintre cele 12 criterii analizate, Universitatea Babeș-Bolyai are o situare bună în special la indicatorii care privesc colaborarea internațională – locul 43 și reputația regională – locul 62.

Mai multe detalii referitoare la clasamentul Best Global Universities, găsiți aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu