Tiberiu Groza și-a dat demisia după scandalul colindului antisemit

Foto: captură video TVR Cluj

La cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, şi-a depus demisia din funcţie în urmă cu câteva minute.

În cursul zilei de vineri, 6 decembrie, în emisiunea ‘Apasă pe verde’, difuzată la TVR 3, a avut loc o retransmisie în direct a unui moment în care ansamblul ‘Dor transilvan’ a interpretat două colinde. Versurile unuia dintre ele au fost considerate ca având conotaţii antisemite, fiind transmise mesaje de condamnare a difuzării cântecului respectiv de către Ambasada Israelului la Bucureşti şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

În ciuda faptului că în cursul zilei de joi, Tiberiu Groza și-a cerut scuze pentru cele întâmplate, decizia președintelui Consiliului Județean Cluj de a-i cere demisia nu s-a schimbat.

„Am avut o discuţie cu domnul Groza şi i-am solicitat să demisioneze din funcţie pentru ca incidentul iscat de colindul antisemit interpretat de ansamblul Dor Transilvan, pe care îl coordonează şi care funcţionează pe lângă RATUC, regie aparţinând primăriei Cluj-Napoca, să nu impieteze asupra imaginii instituţiei pe care o conduce şi care se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.  De altfel, domnul Groza  nu a participat la emisiunea respectivă în calitate de manager al CJCPCTC, ci în cea de coordonator al ansamblului RATUC, dar acuzele de antisemitism au afectat imaginea Centrului şi cea a Consiliului Judeţean Cluj, instituţii care nu au avut nici o implicare în organizarea şi desfăşurarea acestei emisiuni. Pe de altă parte, consider că, în acest moment, domnia sa nu mai poate conduce centrul. Domnul Groza a dat curs solicitării mele şi şi-a depus demisia, eu am aprobat-o şi a devenit efectivă” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Până la organizarea concursului pentru postul de manager al CJCPCTC, interimatul funcţiei va fi asigurat de domnul Mircea Câmpeanu, şeful biroului cercetare, conservare şi arhivare cultură şi arte tradiţionale.

Ca urmare a colindului antisemit transmis în direct de postul TVR Cluj, membrii Consiliului Național  al Audiovizualului (CNA) au amendat  televiziunea, în cursul zilei de joi, cu suma de 50.000 de lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu