Taxă specială pe transportul în comun

RATUC, care se află în plin proces de reorganizare în societate pe acţiuni, solicită Consiliului Local instituirea de la 1 ianuarie 2014 a unei taxe specială la tariful biletului/ abonamentului de călătorie. Banii ar urma să fie folosiţi pentru pentru achiziția de mijloace de transport în comun moderne şi mai puţin poluante, deoarece dintr-o analiză a regiei rezultă că peste 50% din flotă este expirată.

Propunerea RATUC este ca această taxă specială să fie în cuantum de 6, 65%, iar proiectul va fi dezbătut în şedinţa de consiliu local din această săptămână. “În urma analizei efectuate de către R.A.T.U.C. privind starea tehnică a parcului de autobuze, troleibuze şi tramvaie din dotare a rezultat că din totalul de 330 de mijloace de transport, 207 au durata normală de exploatare îndeplinită sau depăşită şi anual ar trebui înlocuit 10 % din parcul de autobuze şi troleibuze. În medie, pe an, suma necesară pentru dotare este de 36.490.000 lei. Scoaterea din exploatare a mijloacelor de

transport învechite şi înlocuirea acestora cu altele moderne cu consumuri energetice reduse determină o reducere a cheltuielilor cu piesele de schimb şi manopera pentru reparaţii. Având în vedere posibilităţile limitate ale regiei privind finaţarea din surse proprii, RATUC Cluj-Napoca solicită constituirea sursei de finanţare a investiţiilor pentru achiziţia mijloacelor de transport public moderne cu un confort sporit, mai puţin poluante şi cu un consum energetic redus, prin instituirea unei taxe speciale de transport public local în cuantum de 6, 65%. Taxa specială se va aplica la tariful biletului sau abonamentului. Prin instiuirea taxei speciale nu se modifică preţul biletului sau abonamentului”, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Distribuie:

Postaţi un comentariu