Studenţii se alătură protestelor Roşia Montană

foto Dan Bodea
foto Dan Bodea

Organizațiile studențești din Cluj-Napoca, membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se vor alătura duminică protestatarilor care se opun proiectului de exploatare de la Roșia Montană.

Reprezentanții studenților declară că sunt nemulțumiți de iresponsabilitatea cu care statul tratează viitorul acestei generații și condamnă efectele nocive pe care proiectul le-ar produce dacă acesta va fi aprobat de către Parlament. Aceștia susțin că vor ieși în stradă până când Guvernul va retrage acest proiect sau vor avea semnale clare că proiectul nu va fi implementat. Protestul la care organziațiile studențești invită studenții să li se alăture va avea loc duminică, 6 octombrie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Grupurile de studenți sunt așteptate să plece de la ora 15:30 din campusul Observator și la ora 16:00 din campusul Hașdeu, urmând să ajungă în Piața Uniri la ora 17:00, unde vor fi așteptați de restul protestatarilor.

Organizațiile studențești care se vor alătura protestelor sunt Organizația Studenților din Universitatea ”Babeș-Bolyai” (OSUBB), Organizația Studenților din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (OSUT), Asociația Studenților de la Universitatea de Artă și Design (ASUAD), Federația Asociațiilor Studențești de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (FAS-USAMV), Organizația Studenților Farmaciști (OSF), Asociația Studenților Psihologi din România (ASPR), Societatea Studenților Europeniști (SSE) și Asociația Studenților de la Bussines (ASB).

La începutul acestui an universitar, studenții și-au exprimat nemulțumirea și față de slaba finanțare a educației, anunțând acțiuni de proteste în acest sens. ”Ne bucurăm să vedem că societatea a început să iasă ușor-ușor din starea de amorțeală civică și un număr mare de oameni taxează deja greșelile guvernanților noștri, care în ultimii 20 de ani au fost ignorate sau iertate mult prea ușor.  Studenții sunt de părare că o dezvoltare sustenabilă a economiei României nu se va produce prin demararea unor proiecte ca cel de la Roșia Montană, ci prin investiții coerente și constante în sistemul de educație, care produce mult mai multe beneficii pe termen lung la nivelul întregii societăți și care în prezent este în colaps din cauza subfinanțării cronice din ultimii ani. Pe lângă argumentele economice, nu putem să stăm pasivi în fața acțiunilor Guvernului României de a face rabat de la legile statului pentru interesele unei companii. Ne temem că în acest ritm viitorul României va fi condus de interesele corporațiilor și nu de cele legitime ale cetățenilor. Suntem pregătiți să rămânem în stradă până vom avea certitudinea că proiectul nu va fi implementat”, a precizat Daniel Popescu, preşedinte ASUAD (Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj Napoca)

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Calina says:

    Iata despre ce investitori vorbim: Gabriel Resources e o societate care nu mai are alt proiect. Frank Timis, fondatorul ei, e un afacerist cu o condamnare pentru trafic cu heroina. Principalul actionar, J. Paulson, e un rechin vestit in lumea finantelor, fara nici o legatura cu mineritul, dar care s-a imbogatit speculand in recenta criza financiara.
    Si iata proiectul lor: un lac de 363 ha la 4 km de Abrud si 60 de Cluj (in zona iazurilor de decantare cu cianura in Nevada, intre anii 1990 – 1991, au fost raportate 9.512 cadavre animale; in Northpakes, Australia, in 1995 s-au inregistrat 2700 de cadavre de pasari intr-o perioada de patru luni). Din 7 km de galerii romane vechi de 2000 de ani raman 900 m.

Postaţi un comentariu