Statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca a fost vandalizată

Foto: Clujul de altădată

Statuia din bronz a lui Matei Corvin din Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost vandalizată, în noaptea de marţi spre miercuri, fiind vopsită parţial cu o vopsea de culoare maro. Municipalitatea urmează să depună o plângere la Poliție în acest sens.

Grupul Statuar Matei Corvin a fost devastat. Atât partea din spate a soclului,   cât și cea din fața a soclul fiind pătate cu vopsea.  / Foto: Clujul de Altădată

Grupul Statuar Matei Corvin a fost devastat. Atât partea din spate a soclului, cât și cea din fața a soclul fiind pătate cu vopsea. / Foto: Clujul de Altădată

„Primăria Cluj-Napoca va depune o plângere penală la IPJ Cluj după vandalizarea statuii lui Matei Corvin, care a fost împroşcată cu vopsea maro. Şi spatele calului şi soclul din piatră au fost murdărite de vopsea. Am luat legătura cu Poliţia Locală şi verificăm imaginile de pe camerele video instalate în zonă. Sperăm ca făptaşii să fie prinşi şi traşi la răspundere. Cred că vandalizarea a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri. De asemenea, am luat legătura cu specialistul care s-a ocupat cu restaurarea statuii pentru a găsi ce-a mai bună soluţie de curăţare a soclului”, a spus viceprimarul Horvath Anna, citată de Mediafax.

La rândul său, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, citat de Mediafax, a spus că speră ca motivele care au stat în spatele acestui gest să nu aibă nicio legătură cu Zilele Culturale Maghiare care au loc în luna august.

Foto: Clujul de Altădată

Foto: Clujul de Altădată

[stextbox id=”custom”]

Grupul statuar Matei Corvin a fost inaugurat în anul 1902, fiind opera sculptorului maghiar Fadrusz Janos. Pe lângă statuia ecvestră din bronz a lui Matei Corvin, grupul statuar mai cuprinde statuile celor patru generali ai săi – Paul Chinezu, Blasius Magyar, Ştefan Szapolyai şi Ştefan Bathory. Acesta a fost restaurat în perioada 2009 – 2010 cu sprijinul financiar al Guvernului Ungariei, care a alocat 400.000 de euro acestui proiect, dar şi al Guvernului României, care a contribuit cu o sumă similară.

Regele Ungariei, Matei Corvin, a fost fiul lui Iancu de Hunedoara şi al lui Erzsebet Silagyi, şi s-a născut la Cluj în 23 februarie 1443.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu