Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, o “prioritate” care aşteaptă de opt ani

După modelul „de succes” al Autostrăzii Transilvania care după nouă ani măsoară 52 de kilometri şi care a rămas fără finanţare, un alt proiect de mare succes este „gestionat” cu aceeaşi eficienţă, cam tot de atât timp, de autorităţile judeţene şi naţionale: Spitalul Regional de Urgenţă Cluj. Proclamat şi răsproclamat drept prioritate de mai multe guvernări din 2004 încoace, spitalul este un proiect dorit, mediatizat, sprijinit dar care…există doar pe hârtie.

Aflat azi la Cluj-Napoca, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a explicat că spitalul regional de urgenţă este o prioritate, dar….a adăugat foarte sincer că nu se ştie nici când şi nici cu ce finanţare va fi construit. Reprezentanţii Ministerului recunosc că Clujul este cel mai avansat în această direcţie deoarece aici s-a găsit şi terenul pentru acest spital. Şi totuşi proiectul bate pasul pe loc de ani de zile.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că la această dată este în derulare procedura administrativă de întăbulare a terenului preluat de la armată în comuna Floreşti. Procedurile referitoare la teren durează însă de ani buni. Asta deşi şi fosta administraţie judeţeană condusă de Alin Tişe se lăuda în urmă cu 2 ani că lucrurile merg foarte bine. Ba mai mult presa a fost invitată la o ceremonie oficială de preluare a terenului de la armată. Totul ca astăzi proiectul să fie aproape la acelaşi stadiu.

După ani de aşteptări e nevoie de alt SF
Că proiectul este vechi şi aproape că a expirat o demonstrează şi necesitatea actualizării studiului de fezabilitate (SF) şi a indicatorilor economici. Ministerul Sănătăţii, unul dintre partenerii proiectului Spitalului Regional de Urgenţă, a plăti deja 6 milioane de euro pentru aceste documentaţii, care acum nu mai sunt valabile. Aşa că, luna trecută, după un „război al nervilor” între consilierii puterii şi cei ai opoziţiei din Consiliul Judeţean Cluj s-a adoptat „la mustaţă” demararea procedurilor pentru actualizarea acestui SF. Între timp autorităţile judeţene speră să găsească finanţare, de unde altundeva decât de la Guvern.

Distribuie:

Postaţi un comentariu