Spectacolul ciobăneștilor germani și Fanfara Foieni, vedetele zilei a doua de la HerbstFest

Maiestuoase exemplare de ciobănesc german s-au distrat alături de micii iubitori de animale veniți la HerbstFest alături de părinți sau bunici (Foto: Dan Bodea)

Dacă prima zi a Festivalului de Toamnă al Economiei Germane l-a avut în centru pe edilul clujean, Emil Boc, și a lui luptă cu butoiul oficial de bere, ziua a doua a fost o adevărată încântare pentru copii, care au avut șansa să facă cunoștință cu Câinii de Salvare Transilvania. Seara a fost rezervată unui concert live  susținut de Fanfara de șvabi din Foieni.

Timp de aproape două ore, Piața Unirii a fost ocupată de câini și copii. Alături de părinții lor, micuții au privit entuziasmați cum Câinii de Salvare Transilvania se dau în spectacol alături de instructorii lor. Ciobăneștii germani aduși pentru demonstrație au defilat prin țarcul improvizat în aplauzele celor mici, care au avut și șansa de a interacționa cu animalele și de a învăța câteva tehnici de dresaj.

Copiii au trecut cu greu peste emoția de a sta în preajma unor câini de 50 de kilograme însă așa cum intructorii spun, acești câini sunt cu mult diferiți față de companionii pe care îi avem unii dintre noi acasă și sunt cu adevărat speciali prin pregătirea lor și prin ceea ce pot face în situații limită

„Ciobănescul german este ca o mașină nemțească”

Vick von Graftschaft Mark nu este vreun prinț bavarez ci este câinele de 2 ani și jumătate a lui Sebastian care îl descrie simplu și la obiect: „Este sufletul meu”. Sebastian a mai lucrat cu câini, însă Vick i-a ajuns la inimă iremediabil. „Îl am de la șase săptămâni. Ciobănescul german este ca o mașină nemțească, este foarte echilibrat. Dresajul este non-stop, lucrăm cu ei de mici, contează foarte mult istoricul lui. El tot timpul cere să se lucreze, dar pentru el totul este o joacă. El nu fuge după pisici dimineața. Este un câine normal doar că face antrenamente zilnice. Suntem o echipă în adevăratul sens al cuvântului”, spune stăpânul și mai ales prietenul lui Vick.

Dincolo de aspectul amuzant al repzentațiilor realizate astăzi în Piața Unirii, acești ciobănești germani pot oricând trece de la o un simplu show de dresaj la salvarea unor vieți într-o situație limită: „El știe tot ce are în jur și găsește acea persoană care lipsește. El identifică persoana și rămâne lângă ea anunțându-ne pe noi prin lătrat. Nu ratează nimic și pot parcurge suprafețe mult mai mari decât noi”, mai spune Sebastian, care alături de Vick a câștigat locul 2 la Testul Internațional pentru Câini de Salvare Donovaly, Slovacia 2013 și la Cupa Maramureș.

O altă vedetă a zilei a fost Maya, o cățelușă din rasa Ciobănesc German care i-a încântat pe cei mici prin energia și entuziasmul ce nu a dispărut nici măcar după cele două ore de parcurs același traseu prin țarc. Proprietara ei, Raluca, i-a fost și astăzi alături, așa cum s-a întâmplat în fiecare zi din ultimii patru ani.

„De trei ani și jumătate, Maya se pregătește să devină câine de salvare. Merge de trei ori pe zi la antrenamente și mai lucrează suplimentar și acasă.  Și-a luat examenul de câine de companie și urmează examenul de salvare. Ea stă în țarc în timpul zilei și seara când mergem la antrenament e foarte entuziasmată pentru că știe că urmează ceva distractiv. E o plăcere pentru că ea lucrează cu mâncare, pentru orice face ea primește ceva. Îi acord foarte mult timp doar ei. Când vin de la serviciu, după masa o petrec jucându-mă cu ea ca să o mențin în formă”, spune Raluca, o obișnuită a misiunile de salvare cu câini, cele mai recente fiind în munții Harghitei și în Secuieni.

Abia după ce toți copii au parcurs traseul alături de Maya și Vick, lumea s-a îndreptat spre cortul HerbstFest unde specialitățile culinare nemțești sfârâiau pe grătare și berea rece le făcea cu ochiul pofticioșilor, ambianța fiind asigurată de Fanfara de șvabi din Foieni, al căror concert live a creat cadrul ideal al unei petreceri nemțești.

Duminică, HerbstFest propune o zi culturală, cu un maraton de scurtmetraje, o piesă de teatru pregătită de elevii Colegiului Național George Coșbuc și un nou concert live, suținut de FunkCorporation.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu