Condamnarea lui Apostu/ Update: cât însumează cele patru pedepse aplicate

Sorin Apostu
Sorin Apostu

UPDATE: Dacă ar fi fost judecat în Statele Unite ale Americii, unde pedepsele se cumulează, fostul primar al Clujului ar fi primit o condamnare de opt ani și opt luni de închisoare:

  • trei ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată
  • trei ani și șase luni pentru instigare la spălare de bani
  • opt luni pentru  instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată
  • un an și jumătate pentru primire de foloase necuvenite

În România, însă, în baza art. 33 lit. a Cod penal şi art. 34 lit.b Cod penal inculpatul va executa în final, pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost condamnat de Curtea de Apel Târgu-Mureș la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în timp ce soția acestuia a primit pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare. În același dosar, omul de afaceri Călin Stoia a fost achitat. Apostu nu va fi deocamdată încarcerat, decizia de azi putând fi atacată la Înalta Curte de Casație.

Din perioada de pedeapsă se vor scădea cele aproape 10 luni petrecute de Sorin Apostu în arest preventiv.

Sorin Apostu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani tot în formă continuată, complicitate la fals sub înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influență, instigare la spălare de bani, instigare la fals sub înscrisuri sub semnătură privată și primire de foloase necunvenite.

Sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile.

„În baza art. 257 Cod penal coroborat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, a condamnat pe inculpatul Apostu Sorin la, infracţiune comisă în legătură cu Droniuc Aspazia. În baza art. 25 Cod penal raportat la art. 23 alin.1 lit.b din Legea nr. 656/2002 raportat la art. 17 lit.e din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, a condamnat pe acelaşi inculpat la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de instigare la spălare de bani, în formă continuată, faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia (…) Instanţa l-a condamnat pe acelaşi inculpat la 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia). În baza art. 256 Cod penal, l-a condamnat pe acelaşi inculpat la 1 (un) an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de primire de foloase necuvenite, faptă comisă în legătură cu cele două carduri de alimentare cu carburanţi emise de Rosal’, se arată în minuta instanţei.

Instanţa a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului, timpul arestului scurs de la 10.11.2011 şi până la 28.09.2012.

Apostu a fost achitat de sub învinuirea comiterii infracţiunii de luare de mită (faptă comisă în legătură cu inculpatul Stoia Călin Mihai), de sub comiterea infracţiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată (faptă comisă în legătură

cu inculpatul Stoica Călin Mihai) şi de sub învinuirea comiterii infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (faptă comisă în legătură cu inculpatul Stoia Călin Mihai).

Omul de afaceri Stoia Călin Mihai a fost achitat la infracţiunile de dare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată sub forma participaţiei improprii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată sub forma participaţiei improprii.

Soţia fostului primar, Monica Undina Apostu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

„Instanţa a condamnat pe inculpata Apostu Monica Undina la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia) (…) A condamnat pe aceiaşi inculpată la 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia (…) A condamnat pe aceiaşi inculpată la 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia)”, se arată în sentinţă.

Monica Undina Apostu a fost achitată pentru infracţiunile complicitate la luare de mită în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Stoia Călin Mihai), spălare de bani în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Stoia Călin Mihai), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată ( faptă comisă în legătură cu Stoia Călin Mihai).

Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj, iar termenul de încercare va fi format din durata pedepsei la care se adaugă un termen de 4 ani, în total 7 ani şi a impus inculpatei Apostu Monica Undina obligaţia ca pe durata termenului de încercare să nu intre în legătură cu Droniuc Aspazia.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţii Apostu Sorin şi Apostu Monica Undina, a sumei de 283.157, 41 lei, a menţinut măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţele din 11 noiembrie 2011, 22 noiembrie 2011 şi 19 decembrie 2011 de către DNA Serviciul Teritorial Cluj, precum şi o serie de contracte şi facturi, a dispus confiscarea cardurilor de carburanţi cu seriile 7080051200167766 BUTOI şi 7080051200200542 GARAJ şi a obligat inculpaţii Apostu Sorin şi Apostu Monica Undina la câte 21.000 lei cheltuieli judiciare parţiale la stat.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare

Dosarul nr. 1767/33/2011 a fost strămutat la Târgu Mureş de la Curtea de Apel Cluj, iar în acesta patru persoane au fost trimise în judecată – Sorin Apostu, Călin Mihai Stoia, Monica Undina Apostu şi denunţătoarea Aspazia Droniuc – pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual etc.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto şi de salubrizare.

”În cursul anilor 2009 – 2011, în schimbul încheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului – inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar”, precizează DNA.

În decembrie 2011, când DNA a anunţat trimiterea în judecată a soţilor Apostu, precum şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia şi a denunţătorului Aspazia Droniuc, s-a dispus şi instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei şi 10.000 de euro, care i-ar fi aparţinut lui Sorin Apostu, precum şi a sumei de 358.326, 93 lei aparţinând Monică Undina Apostu.

Procurorii DNA susţin că în perioada 2010-2011 Călin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totală de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, ”pentru ca inculpatul Apostu Sorin să îi favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca şi pentru ca acest contract să se deruleze fără incidente”.

Conform DNA, pentru a crea aparenţa de legalitate a remiterii acestei sume de bani, ”suma de 188.760 de lei a fost achitată cu titlu de plată a unor contracte de consultanţă juridică încheiate fictiv între firma beneficiară a contractului de salubrizare şi cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, soţia primarului, în condiţiile în care asistenţa juridică aferentă acestor contracte este inexistentă”.

Aspazia Droniuc a fost inculpată în dosar tot pentru infracţiuni de corupţie, printre care dare de mită, spălare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost iniţial condamnată în dosar la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă a fost reinculpată ulterior.

La ultimul termen pe fond în această cauză, din data de 1 iulie, instanţa a dat cuvântul inculpaţilor şi apărătorilor acestora pentru a formula concluziile, ocazie cu care fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Undina Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia şi-au susţinut nevinovăţia.

Aspazia Droniuc a invocat, pe parcursul procesului, dreptul la tăcere şi nu a mai fost reaudiată, în ciuda insistenţei avocaţilor celorlalţi trei coinculpaţim, informează Agerpres.

Distribuie:

Postaţi un comentariu