Roata de foc: muzică clasică, poezie și efecte vizuale, într-un spectacol inedit

Roata de foc/ Foto: Dan Bodea

Curtea Institutului Cultural Francez a devenit neîncăpătoare în noaptea în care clujenii nu au dormit. Motivul? Câteva sute de persoane s-au adunat în jurul „Roții de foc”, pentru a urmări un spectacol special, în cadrul căruia muzica clasică a îmbrățișat poezia românească, dându-i o strălucire aparte.

Roata de foc/ Foto: Dan Bodea

Roata de foc/ Foto: Dan Bodea

E vară. Ne aflăm într-o grădină situată în mijlocul orașului. E seară, iar liniștea ne cuprinde. Dintr-o dată, pereții ce ne înconjoară și copacii prin culoare, luând diferite forme. Creează o lume de vis. Ești unde vrei tu să fii. Pianul începe să cânte. Apoi, o voce puternică îl acompaniază. Cunoști versurile. Nu le-ai auzit până acum în această formă.

Iulia Merca/ Foto: Dan Bodea

Iulia Merca/ Foto: Dan Bodea

Soprana este îmbrăcată în port național, decorul desprins dintr-un basm. Ești în același timp legat de trecut, dar bine ancorat în prezent. Ritmul muzicii te îndeamnă să visezi. Își sugerează subtil anumite teme. Luminile, muzica și aerul proaspăt te înconjoară. Pentru o oră rămâi în acea lume, în acea oază de liniște sufletească din centrul Clujului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Publicul aplaudă și vraja se rupe. Arghezi, Blaga, Goga se așează din nou în bibliotecă, dar de această dată nu pe note muzicale.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din cadrul spectacolului de muzică clasică „Roata de foc” nu au lipsit efectele vizuale și efectele electro-acustice care au transformat concertul într-o reprezentație inedită.

[stextbox id=”custom”]

Muzica

  • Felicia Donceanu pe texte de Tudor Arghezi și George Călinescu
  • Tudor Jarda pe texte de Lucian Blaga și Octavian Goga.

Distribuție

Iulia Merca – voce, Mira Gavriş – pian, Andreea Iacob – regie, József Iszlai – electronică, Lamaskier [thempill.com] – Visual.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu