Reportaj multimedia. Un tramvai numit răcoare.

Foto: Radu Bărăian

În jurul orelor amiezii, luni, în Cluj-Napoca se înregistrau peste 34 de grade Celsius. Cu toate acestea, clujenii se încumetă să părăsească locuinţa pentru a-şi rezolva diverse probleme sau doar pentru o plimbare. Mijloacele de transport alese sunt autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele.

În garajul celor de la RATUC există încă mijloace de transport, mai vechi, care vara sunt adevărate cuptoare mobile. Această problemă a fost semnalată şi de un călător pe linia 4. “Părerea mea este că toate mijloacele de transport vechi trebuie scoase din funcţiune. Degeaba sunt deschise toate geamurile, plus trapa, că intră căldura de afară, trebuie aer condiţionat. Plus că sunt multe autobuze în care trapele sunt blocate”, a declarat Mirel, electrician de meserie, în vârstă de 21 de ani.

De cealaltă parte, în majoritatea autobuzelor şi troleibuzelor noi, sistemul de aer condiţionat funcţionează, iar geamurile şi trapele se pot deschide fără probleme.

De foarte multe ori, persoanele aflate în staţii aşteaptă până vine un mijloc de transport nou, iar dacă au curajul să se urce într-unul mai vechi, se supun anumitor riscuri. De exemplu, la majoritatea maşinilor mai demodate, cu scaune din plastic, pasagerii se aşează doar pe o parte a autovehiculului, pe cealaltă fiind imposibil de stat jos datorită soarelui care încălzeşte puternic respectivele locuri.

“La autobuzele vechi ar trebui aer condiţionat. Este o căldură infernală şi este dificil, mai ales pentru pensionari, să circule cu astfel de mijloace de transport . Toate autobuzele circulă foarte bine, din acest punct de vedere nu sunt probleme”, crede Veronica Goga, o pensionară de 62 de ani

Tramvaiele nou aduse, o reală plăcere pentru călători

Singurele mijloace de transport care oferă constant aer condiţionat sunt tramvaiele nou aduse din Polonia. Pentru pasagerii lor, călătoria este într-adevăr plăcută, nu numai din cauza aerului condiționat, dar şi pentru faptul că există destul spaţiu, spre deosebire de tramvaiele mai vechi.

“Tramvaiele noi sunt foarte bune. Dar celelalte vechi sunt pur şi simplu dezastru, zgomot, căldură, toate problemele existente. Trapele sunt blocate, iar când e aglomeraţie e imposibil de stat. Într-adevăr, cele noi sunt super ok, sunt mai silenţioase şi aerul condiţionat merge non-stop”, a spus Maria Demeter, o mămică de 33 de ani.

Mai jos puteți vedea o galerie foto cu mijloacele de transport în comun.

[nggallery id=35]

Sistem inedit de „răcorire” folosit într-o staţie

Pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca, în staţia RATUC, se găseşte un mini-sistem de pulverizare cu apă, unic în oraş. Ideea îi aparţine patronului unui magazin alimentar aşezat exact în staţie. “Patronul nostru a văzut acest sistem în Ungaria, este unic în Cluj. Furtunul aşezat pe acoperiş este tras de la chiuveta noastră şi furnizează apă rece pe parcursul zilei”, a declarat una dintre vânzătoarele respectivului magazin.

În filmarea de mai jos puteți vedea imagini cu sistemul de pulverizare inedit.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Tudor says:

  sistemul de pulverizare nu e unic in cj, se gaseste si pe terasa in kharma

 2. anonim says:

  Logic ca pentru pensionari e greu sa circule cu masinile care nu au aer conditionat, de aia nu avem loc in Tramvaie si la FoodCort in Iulius si Polus ca acolo este aer conditionat, m-am saturat deja de ei… le da primaria abonamente gratis ca sa umple tramvaiele si autobuzele cu ei sa mearga in piata sa-si ia patrunjel cu 1 leu legatura ca aia din magazin care ii 1 leu si 10 bani ii prea scumpa… da de tigari si alcol tot au bani, si merg sa stea jos pe “fotoliile” din Iulius si Polus ca acasa ii doare spatele daca stau pe scaun sau in pat, macar daca si-ar cumpara ceva sa nu ocupe numa mesele ( si iarna ii la fel, ca li lene sa-si porneasca inclzirea, ca pensia ii mica pentru aia care nu o lucrat da acuma vor sa stea si la hotel de cinc stele gratis) ce sa faci mentalitate romaneasca, Si Tudor are dreptate nu e unic in Cluj si nu stiu dc l-a vazut in ungaria si nu la Bucuresti unde sunt de 2 ani instalate in anumite statii pulverizatoare…

 3. Gabriel says:

  “Pentru pasagerii lor, călătoria este într-adevăr plăcută, nu numai din cauza aerului condiționat”
  E datorita aerului conditionat, Ioane!
  Nu latrati, ca macar invata!

 4. Marius says:

  Normal toate autobuzele si trolebuzele vechi ar trebui scoase din circulatie ,iarna e prea frig si vara e prea cald in aceste masini vechi ,mai ales ca unele autobuze si trolebuze nu au rampa pentru ca o persona in fotoliu rulant sa urce in aceste autobuze .Mai ales pentru faptul ca si-a depus candidatura clujul la oras european cultural si mai ales ca incercam sa facem ceva din acest oras trebuie sa schimbam complect transportul in comun sa fie accesibil TUTURO OAMENILOR .Eu am niste prieteni de prin afara sunt in fotoli rulante si ce sa le zic veniti sau nu veniti in cluj .poate clujul sa ofera conditile din tarile europene in domeniul transportului in comun ? Si mai ales problema cu trotuarele de pe la trecerile de pietoni care sunt jalnice in unele zone chiar din centrul orasului de nu poti merge in sigurnata cu caruciorul ,dar speram la mai bine pana in 2020 sau 21 .

Postaţi un comentariu