Reportaj multimedia. Infernul rutier are un nume: DJ109C Gherla-Geaca

Traseul Gherla-Geaca este un coșmar pentru automobiliști/ Foto: Dan Bodea

Coşmar pentru locuitorii şi proprietarii de firme de pe drumul Fizeşu Gherlii-Ţaga-Geaca. Lucrările începute în primăvară de firma Kiat îi revoltă pe oameni din cauza ritmului foarte încet, a prafului care a inundat întreaga zonă, dar şi a proiectului care va ridica drumul cu aproape o jumătate de metru.

La ieşirea din Gherla pe drumul către Fizeşu Gherlii, circulaţia se gâtuie brusc. Un panou anunţă sec: „drum în lucru”. La câteva sute de metri două utilaje şi câţiva muncitori „scormonesc” prin praful drumului peste care s-a aşternut un strat de piatră spartă. Totul, maşini, oameni copaci sunt acoperite cu o pulbere fină care la orice mişcare se ridică învolburată în aer. Şoferii, mai mult sau mai puţini răbdători, aşteaptă semnalele muncitorului cu paletă care le dă verde pentru a depăşi utilajele din mijlocul drumului. Rapid se creează cozi atât pe un sens cât şi pe altul. Se înaintează încet, cu maxim 20 de kilometri la oră.

Praful a alungat nuntaşii

Lucrările sunt în toi chiar în faţa hotelului Mariflor lângă care patronii au deschis şi o mică fabrică de produse din carne. Şantierul de pe drumul din faţă le-a dat bătăi de cap toată primăvara şi vara aceasta. „ E dezastru, de două-trei luni. Nu am putut circula decât foarte greu. De praf ce să mai vorbim, e un praf de nu se mai vede nimic. Azi (n.r. ieri) a fost zi de sărbătoare pentru că au stropit, dar nu au făcut asta decât extrem de rar. Noi avem aici şi hotelul unde de regulă în sezon avem multe nunţi. Anul acesta ne-au lăsat baltă clienţii când au văzut drumul şi praful de aici. Sâmbăta trecută am angajat noi o maşină să stropească drumul, că totuşi am avut o nuntă şi ne-am gândit la nuntaşi să nu înghită atâta praf. Acum aşteptăm să se ţină de cuvânt şi săptămâna viitoare să vină în sfârşit cu asfaltul. Oricum s-a lucrat îngrozitor de încet”, povesteşte Augustin Mureşan patron Mariflor.

În ritm de melc către Fizeşu Gherlii

Pe cei circa 3 kilometri de drum către Fizeşu Gherlii se lucrează de aproape patru luni. Acum oamenii din sat îşi fac probleme că lucrările vor ajunge în curând şi la ei şi vor dura tot atâta. „E greu, am văzut şi noi că se înaintează foarte încet. Şi e şi mult praf, circulaţie mare. Mai ales în weekend când mai iese lumea. Nu ştiu cum vor lucra când vor ajunge aici la noi în sat”, spune Ştefan, locuitor din Fizeşu. Alt sătean, Zsiga bacsi remarcă filozofic: „aşa-i la noi, unu lucrează şi cinci stau. Ce să mai zicem, ne bucurăm că măcar se va face cândva drumul ăsta, deşi atâta au stat până au început lucrările. Am auzit că era vorba despre ceva păsări care nu trebuiau deranjate şi de aia au început aşa târziu”.

Cu jalba-n proţap la judeţ

La primăria din Fizeşu Gherlii drumul e subiect de „dezbateri aprinse”. Oamenii au venit revoltaţi la primar după ce au aflat că drumul, conform proiectului, va fi înălţat cu 43 de centimetri. Ba au semnat şi un memoriu, iar primarul a mers „la centru” să se plângă la preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. În schimb, viceprimarul comunei, Ştefan Debreten, ne explică detaliat problemele care sunt cu drumul. „E un dezastru, ni s-a spus că drumul va fi ridicat cu 43 de centimetri. Când va ploua, toată apa se va scurge în curţile oamenilor. Avem magazine la stradă. Cum o să se intre în ele o să ne dăm pe tobogan pe drum în jos? Au făcut subtraversări care să colecteze apele în bătaie de joc, nu sunt la adâncimea corectă, unele sunt înfundate. O să vedem când vor veni ploile cum vor fi inundate toate curţile şi beciurile oamenilor. Bătaie de joc. Am cerut şi noi să ni se spună cum se face, de ce se face aşa, cât de lat va fi drumul. Ne-au spus cei de la firma Kiat că ei nu ştiu, ei execută un proiect. De aceea s-a dus domnu’ primar la Cluj la Consiliu Judeţean să vadă ce se poate face”, a spus viceprimarul.

Din imaginile de mai jos vă puteți face o idee despre cum se circulă pe DJ109C.

[nggallery id=26]

Executantul dă asigurări că „nu sunt probleme”

Executantul Kiat, în schimb spune că nu există nici un fel de probleme. „Noi executăm un proiect. Acum oamenii nu cred că ştiu ce prevede proiectul dar îşi fac griji degeaba. Proiectul e bun, nu sunt probleme, sunt prevăzute rigole şi şanţuri pentru colectarea apei. Noi oricum săptămâna viitoare vom începe turnarea asfaltului şi vom ajunge rapid până la intrarea în Fizeşu Gherlii”, a precizat managerul de proiect, Radu Niţă. Întrebat despre întârzierea lucrărilor din cauza păsărilor protejate de la Ţaga, poveste care a ajuns la urechile sătenilor, Niţă spune însă că e …doar o poveste. „Păsările respective sunt doar într-un punct al drumului la Ţaga, dar cum noi lucrăm aici la Fizeşu, nu pot spune că ne-au afectat lucrările”, a mai spus reprezentantul Kiat.

 

Consiliul Judeţean Cluj a emis în 2 aprilie, autorizaţia de construire a Drumului Judeţean 109C Gherla – Ţaga – Cămăraşu, care face parte din lotul atribuit firmei Kiat. Durata de execuţie este de 24 de luni. Valoarea de execuţie a lucrărilor este de 23.102.847, 88 lei, pentru o lungime de aproximativ 39 de km.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu