Războiul gunoaielor continuă. Boc atacă din nou Consiliul Județean Cluj. „Nu am dormit și nici nu voi dormi multe nopți de acum înainte”

Foto: Dan Bodea

Nicio săptămână fără contre pe tema gunoaielor. Fără soluţii reale anunţate şi cu mormane de gunoaie lăsate de izbelişte prin oraş şi împrejurimile acestuia, autorităţile încă se mulţumesc să îşi paseze pisica. Primarul municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc, a ieșit din nou la atac împotriva Consiliului Județean Cluj. De această dată a invocat Planul Județean de Gestionare al Deșeurilor Cluj, plan ce este în vigoare din 2008. Conform acestui document, CJ Cluj trebuie să găsească soluții în cazul în care Centrul Integrat de Management al Deșeurilor nu poate fi finalizat în timp util din motive obiective.

Boc susține că lucrează la o soluție pe termen mediu, dar deocamdată o ţine la secret. Săptămânile trecute edilul a precizat că nu se mai bazează pe soluțiile oferite de „specialiştii” CJ Cluj şi că ar lua în calcul o ieşire din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan. În loc Cluj-Napoca ar putea accepta propunerile unor particulari care doresc o soluţie pe minim 10 ani şi anume construirea unui incinerator. Soluţia nu este însă viabilă, a recunoscut chiar primarul, iar societatea civilă se opune vehement unei asemenea alternative. De altfel, vineri14 august 2015, de la ora 14.00, în Sala de Sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca, str. Motilor 1-3, va avea loc dezbaterea publică privind Regulamentul serviciului de salubrizare a Municipiului Cluj-Napoca. Documentele discutate pot fi consultate pe site-ul primariaclujnapoca.ro, la Secţiunea Dezbateri publice.

Primarul spune însă că între timp problema gunoaielor nu îl lasă să doarmă şi dă asigurări că clujenii nu vor rămâne cu deşeurile în stradă. „Cum nu am rămas cu ele în stradă în momentul când am trecut prin cea mai grea criză pe care am avut-o la începutul lunii iulie când am avut termene mult mai strânse, nu vom rămâne nici acum când avem la dispoziție trei luni. E treaba primăriei, a executivului să îi asigure pe clujeni că nu vor rămâne cu gunoaiele în stradă. Vă asigur că nu vor rămâne cu ele în stradă, deși lucrurile sunt extrem de complicate, din nefericire. Neterminarea de către Consiliul Județean a Centrului Integrat de Deșeuri ne-a pus într-o situație aproape imposibilă. În Planul Județean de Gestionare al Deșeurilor Cluj, care este în vigoare scrie clar: «În cazul în care din motive obiective acesta nu se realizează, ca metodă provizorie de depozitare a deșeurilor municipale se propune implementarea unui sistem de colectare selectivă și deșeurile nereciclabile vor fi împachetate cu ajutorul instalațiilor power pack existente în județ care se vor repune în funcțiune pe locația Centrului de managament integrat al deșeurilor și stocate provizoriu în vedere eliminării pe depozitulul conform».

Cine spune că Consiliul Județean nu are nicio treabă să se uite aici. Consiliul Județean are treabă, trebuie să dea soluții. Înalții funcționari ai Consiliului Județean lasă primăriile să se descurce. Managementul instituțional din cadrul CJ a fost unul complet neprofesionist. Acest Plan Județean de Gestionare al Deșeurilor Cluj este valabil și pentru funcționarii Consiliului Județean Cluj. Planul a fost adoptat în 2008, nu a fost modificat, e în vigoare. Eu înțeleg că domnul Seplecan a venit de o lună și jumătate, nu putea să rezolve toate problemele.  El se zbate să rezolve, dar funcționarii sunt din 2008 acolo și știau de acest plan. Știau că nu termină centrul. Nu am putut să stăm să ne acundem în spatele incompetenței lor. Rămâneam cu gunoaiele în stradă și ne băteam în declarații. Nu am dormit nici atunci, nu dormim nici acum. Ne-au dat multe nopți de nesomn. Probabil, împreună cu colegii nu vom dormi multe nopți de acum înainte până când vom avea soluția pe termen mediu. Vrem să avem o soluție pe minim 2, 3 ani asigurată la Cluj, pentru că după cum arată datele e puțin probabil ca acest centru să fie gata într-un an sau doi”, a spus Emil Boc.

Problema deșeurilor se pare că e şi pretextul ideal pentru Boc ca să refuze orice fel de precizări despre posibila viitoare candidatură la primărie în 2016. Boc evită să spună clar care sunt planurile sale pe anul viitor și dacă dorește sau nu un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca. La câteva zile după ce a spus că nu îl interesează acest subiect până când problema gunoaielor va fi rezolvată, copreședintele PNL Vasile Blaga l-a anunțat ca fiind candidatul noului PNL în funcția de Cluj-Napoca. Miercuri însă Boc a spus: „Despre candidatură numai de bine! Este un lucru care mă interesează cel mai puțin în acest moment, v-am spus cu toată sinceritatea. Nu vedeți câte probleme avem pe cap, așa că… Alte lucruri nu am de adăugat despre acest subiect, e subiectul care astăzi mă interesează cel mai puțin”, a declarat edilul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu