Protestatarii anti-RMGC s-au plâns prefectului că au fost agresaţi

Protestatarii s-au strâns ca de obicei în Piața Unirii/ Foto: Dan Bodea

Mai mulţi participanţi la mitingul anti RMGC de aseară au fost primiţi în audienţă de prefectul Gheorghe Vuşcan, după ce aceştia s-au plâns că au fost agresaţi de jandarmi.

„Au fost şapte persoane în audienţă. Unul dintre ei susţine că a fost agresat şi legitimat de jandarmi la mitingul de aseară. Ne-au cerut numele comandantului jandarmilor ca să ştie cine a ordonat această acţiune. Noi vom cere informarea de la jandarmi şi le vom da un răspuns în câteva zile. Prefectul a precizat că nu a comandat niciun fel de acţiune, dar jandarmii au acţionat aşa pentru că mitingul era neautorizat şi protestatarii blocau carosabilul”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Anamaria Danciu.

Protestul împotriva exploatării Roşia Montană desfăşurat duminică seara la Cluj-Napoca nu a fost autorizat şi a blocat circulaţia aproximativ o oră în faţa Prefecturii, fiind date 16 sancţiuni contravenţionale, a declarat luni colonelul Florinel Budişan, comandatul Grupării Mobile de Jandarmi.

El a subliniat că jandarmii au intervenit respectând prevederile legii şi că mitingul a fost neautorizat, explicând altercaţia produsă cu protestatarii.

„Noi i-am avertizat pe oameni şi le-am adus la cunoştinţă în momentul plecării pe traseu că protestul este ilegal pentru că nu au obţinut aprobările necesare. Dânşii au continuat. S-a ajuns în faţa Instituţiei Prefectului unde au blocat circulaţia cam o oră. La un moment dat am trecut şi am legitimat câteva persoane pe care le-am considerat a avea o contribuţie la protestul acesta ilegal. Normal că oamenii au reacţionat într-un fel, dar nu s-au produs incidente majore”, a spus Budişan, adăugând că au fost date 16 sancţiuni contravenţionale.

Un tânăr care se numeşte Radu Costea a acuzat luni că a fost bruscat de forţele de ordine în timp ce participa, duminică seară, la marşul de protest împotriva proiectului de la Roşia Montană. „Erau patru sau cinci jandarmi care au venit direct spre mine, singurul lucru pe care l-am auzit a fost «treci aici» şi au început să mă îmbrâncească, să tragă efectiv de mine, după câteva secunde am căzut pe jos. Am mai multe dureri cum am căzut pe jos, nu ştiu dacă m-au lovit’, a spus jurnaliştilor Radu Costea, care a prezentat şi un certificat medico-legal pe care tocmai îl primise în cursul dimineţii.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Florin says:

    Dacă vrei să nu mai fie blocat traficul nu iei pe sus un protestatar care vorbeşte la telefon, chiar pe trotuar dealtfel. L-au luat pe Radu ca să îl/ne intimedeze după ce el a filmat un infiltrat cu telefonul. Prin gestul nejustificat al jandarmilor aceştia nu au făcut decât să prelungească blocarea străzii, lumea ar fi plecat mai devreme acasă dacă nu existau astfel de incidente.

Postaţi un comentariu