Profesorii fac grevă japoneză timp de trei zile

Profesorii vor picheta sediul Guvernului

Peste 5000 de cadre didactice din Cluj-Napoca, Gherla, Dej, Câmpia Turzii şi Ciucea sunt de astăzi, timp de trei zile în grevă japoneză. Potrivit preşedintelui SLIPC, Lucia Cojocaru, protestul profesorilor nu afectează însă procesaul de învăţământ.

“Timp de trei zile, între orele 11 şi 13 cadrele didactice sunt în grevă japoneză. E o acţiune care de altfel se petrece în toată ţara, iar dascălii poartă în piept sigla SLIPC pentru a trage un semnal de alarmă societății civile, guvernanților, față de situația din învățământ. Concomintent, se desfășoară și pichetarea Guvernului și a sediului USL la București, iar pe 6 noiembrie vor organiza un miting la București, urmat de un marş. FSLI va fi susţinută şi de studenţi şi sperăm noi şi de societatea civilă deoarece educaţia ne priveşte pe toţi. De la Cluj va merge un autocar cu 50 de dascăli”, a precizat Lucia Cojocaru.

Revendicările membrilor F.S.L.I. se referă la respecatrea legii educaţiei, care înseamnă şi alocarea a minimum 6% din P.I.B. pentru educație, creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, modificarea unor articole din Legii educației naționale impusă pe vremea Guvernului Boc, adoptarea unei legi de salarizare.

“Cerem reducerea normei de predare de la 18 la 16 ore/ săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta personalului didactic şi a elevilor, cerem ca salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 %, reîntregirea veniturilor personalului din învățământ la nivelul celor din anul 2009 adică o creștere a salariilor cu aproximativ 15% dar şi pensionarea anticipată cu 3 ani pentru cei care doresc acest lucru”, a mai spus Cojocaru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu