Povestea legăturii de sânge dintre Casa Regală a Angliei şi Ardeal

Palatul Rhedey din Cluj, în care a copilărit contesa Claudine

Prinţul de Wales spune lumii întregi că are rădăcini adânc înfipte în pământul Transilvaniei. Şi nu a glumit deloc când a anunţat că se consideră urmaş al lui Vlad Ţepeş. Puţini ştiu însă, că, de fapt, contesa Claudine Rhedey este femeia care face legătura de sânge între România şi Curtea Angliei.

La Sângeorgiu de Pădure se află şi astăzi castelul unde s-a născut Claudine, stră-stră-stră-străbunica lui Charles de Wales, care va deveni bunic astăzi. Iar la Cluj-Napoca se păstrează casa în care a copilărit contesa împreună cu familia ei. Este în Piaţa Unirii, vis a vis de Hotel Continental.

Fiul contesei, Francisc de Teck, a fost tatăl reginei Maria, bunica reginei Elisabeta a II-a.

Contesa Claudine a murit după o naştere prematură. Era gravidă, dar s-a pornit cu trăsura spre soţul iubit, contele Alexandru de Wurtemberg. Pe drum, s-a îmbolnăvit şi a pierdut sarcina. La foarte scurt timp după aceea a murit. Contele Alexandru nu şi-a mai revenit niciodată după moartea ei. Se spune că i-a purtat inima cu el, într-o cutie de argint, toată viaţa. Trupul contesei însă a fost înmormântat la Sângeorgiu de Pădure, aşa i-a fost dorinţa. Acolo a poposit şi Prinţul Charles în anii trecuţi să se reculeagă şi să lase un buchet de flori.

Balconul Palatului Rhedey din Sângeorgiu de Pădurem unde s-a născut contesa Claudine

Balconul Palatului Rhedey din Sângeorgiu de Pădurem unde s-a născut contesa Claudine

Copilul care se naşte acum va afla poate peste ani că are şi aici un fir al destinului, desprins din povestea de dragoste a unei tinere frumoase din Transilvania cu un cavaler de spiţă regală din Bavaria.

Bunicul lui vorbeşte cu dragoste despre oameni şi locuri de aici, despre rădăcinile sale din stră-stră-adâncuri. Transilvănenii ştiu demult ce îi leagă de casa regală. Sunt zile când merg să pună flori la mormântul contesei Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, strămoaşa Prinţului Charles.

O femeie tenace, care şi-a urmat calea inimii până la moarte.

Dacă priviţi în înaltul zidurilor albe ale bisericii familiei sale din Sângeorgiu, înţelegeţi de ce şi-a dorit Claudine ca aici să fie aici începutul şi capătul drumului ei. Aşa cum înţelegem de ce Prinţul Charles s-a întors să-şi caute rădăcinile.Vom înţelege şi cum viaţa, ca şi iubirea nu are graniţe, ea străbate drumurile şi veacurile după legi proprii. Şi ne oferă de fiecare dată dovezi că totul se poate.

[stextbox id=”custom” caption=”GENEALOGIE”]

Claudine de Rhedey (foto), a fost mama lui →
Francisc de Teck, tatăl →
Reginei Maria, mama lui →
George al VI-lea, tatăl →
Reginei Elisabeta a II-a, mama lui →
Charles de Wales, tatăl →
Prințului William, care astăzi va deveni tătic 🙂 [/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu