Reportaj multimedia. Exercițiu în stil „Top Gun” la Câmpia Turzii

În jur de 3.000 de persoane de toate vârstele au asistat la exercițiul de la Câmpia Turzii/ Foto: Dan Bodea

Peste 3.000 de persoane au asistat la spectacolul aviatic desfăşurat pe parcursul a două ore la Flotila 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii. Pe lângă tehnica de aviaţie, artilerie şi radiolocaţie prezentată în cadrul expoziţiei statice, vizitatorii au asistat la evoluţia unor aeronave aparţinând aviaţiei civile şi lansare de paraşutişti sportivi, precum şi la prezentarea în zbor a unui exerciţiu aerian tactic cu aeronave MiG-21 LanceR şi IAR-330, executat în comun cu militari şi tehnică aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre. De asemenea, demonstraţia aeriană a inclus şi evoluţia aeronavelor C-27J SPARTAN şi IAR-99 ŞOIM. În prezenţa a miilor de persoane venite să asiste la demonstraţia aeriană, a avut loc şi o oficiere a serviciului religios de comemorare a Eroilor Forţelor Aeriene precum şi defilarea Gărzii de Onoare.

În filmarea de mai jos regăsiți imagini din timpul demonstrațiilor realizate de parașutiști, militarii de pe elicoptere și piloții de MiG-uri.

Evenimentul a fost marcat şi de prezenţa Ministrului Apărării, Mircea Duşa care a ţinut un scurt discurs în faţa miilor de participanţi la eveniment.“Militarii Forţelor Aeriene sunt mereu tineri. Spun asta pentru că în acest domeniu tehnica evoluează continuu, iar militarii români, fie piloţi, ingineri, personal tehnic, paraşutişti, fac eforturi de a se pregăti, astfel încât atunci când sunt singuri, în aer, să facă faţă misiunilor. Îi felicit pentru ceea ce fac şi pentru ceea ce au făcut mai ales de când suntem membri a NATO”, a declarat Ministrul Apărării. Mircea Duşa a mai afirmat la Câmpia Turzii că Ministerul Apărării derulează două programe importante pentru Forţele Aeriene Române. “Avem două programe importante, cel privind realizarea capabilităţii militare de transport cargo şi militar şi celălalt privind aviaţia de vânătoare. Din acest an, începe programul de modernizare în domeniul aviaţiei de vânătoare şi prevede dotarea flotilelor noastre cu avioane multirol F-16. Acesta este unul complex, lung, care vizează nu numai achiziţia de avioane, ci şi modernizarea acestora din punct de vedere mecanic şi a avionicii, care va fi de ultimă generaţie. În acelaşi timp, vizează modernizarea infrastructurii din ţară care să fie compatibilă cu avioanele F-16 şi achiziţia armanentului şi a muniţiei necesare pentru misiuni aeriene şi pregătirea personalului tehnic – piloţii, personalul de întreţinere, ingineri, operatori, în total 100 de persoane. Această capabilitate nu se poate realiza de la o zi la alta, ci în timp”, a subliniat Mircea Duşa.

F-16 din Portugalia

Conform Ministrului Apărării, vor fi aduse în România, în prima etapă, 12 avioane F-16, urmând ca programul de înzestrare cu avioane multirol să continue. “Este un efort serios al Guvernului României şi al bugetului pentru a realiza o asemenea capabilitate militară. Avioanele F-16 vor veni în ţară, din Portugalia, probabil, în 2015. Chiar dacă le aducem astăzi, le ţinem pe aeroport, trebuie pregătiţi piloţii, iar pregătirea va avea loc în SUA, pe aparatele pe care le achiziţionăm”, a concluzionat Mircea Duşa.Ministrul a adăugat că, în ceea ce priveşte programul de transport cargo, acesta este în derulare, Ministerul Apărării având cinci avioane de tip Spartan, cu ajutorul cărora s-au desfăşurat misiuni umanitare. “Vor mai veni două avioane, probabil până la sfârşitul acestui an, unul Medevac pentru misiuni sanitare şi unul echipat pentru stingerea incendiilor, care poate fi folosit la stingerea unor incendii, având în vedere experienţele din anii trecuţi”, a spus Ministrul Apărării.

Anul 2013 în Forţele Aeriene Române se desfăşoară sub semnul împlinirii a 100 de ani de la apariţia primei legi de organizare a Aeronauticii Militare.

Spectatorii prezenţi la eveniment au fost fascinaţi în primul rând de evoluţia avioanelor MiG-21 LancerR. “Mă bucur că ne-au dat ocazia să îi cunoaştem pe piloţi şi să ne facem poze alături de ei şi de avioane la sol. Am venit mai ales pentru copii, să vadă ei demonstraţia”, a mărturisit unul din clujenii prezenți la eveniment.

Vă invităm să vizionați o galerie foto de la eveniment, realizată de fotoreporterul Dan Bodea.

[nggallery id=14]

Distribuie:

Postaţi un comentariu