Pâine mai ieftină cu maxim 50 de bani

Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% a venit cu o aşteptată ieftinire la raft a principalelor sortimente de pâine. Preţul a scăzut cu maxim 50 de bani, deşi guvernanţii anunţaseră că speră la o reducere cu 1 leu. Unii producători spun însă că măsura de reducere a TVA-ului este doar pe jumătate luată deoarece nu este inclus tot lanţul de producţie, ceea ce face ca la anumite produse de panificaţie de fapt preţurile să nu poată fi scăzute. O pâine de un kilogram se cumpără la Cluj cu 3, 80 de lei.

Potrivit ordinul comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Finanţelor Publice publicat în 28 august 2013 în Monitorul Oficial prin pâine se întelege „produsul preparat dintr-un aluat obţinut din diferite sortimente de făină, utilizate în ansamblu sau singure, cu sau fără alte ingrediente, frământat cu apă, afânat prin fermentarea drojdiei şi precopt/ copt, inclusiv în stare congelată, dar la care nu s-a adăugat miere, ouă, brânză sau fructe şi care au un conţinut de zahăr şi de grăsimi în substanţă uscată de maximum 5% din greutate”. Ceea ce face ca reducerea TVA să nu includă produsele de patiserie, nici măcar mult îndrăgiţii covrigi care au rămas la preţul de 1 leu bucata. „Măsura e binevenită însă trebuie să recunoaştem că e cumva doar pe jumătate. Noi avem produse la care lucrăm cu tărâţe cu grişuri, aici nu avem TVA de 9%. De asemenea grâul rămâne la taxare inversă. Aşa că ordonanţa are o anumită ambiguitate. Am operat ieftiniri ale produselor cu excepţia patiseriei, covrigilor şi franzelăriei. Pentru că aici avem tot TVA de 24%. Avem de exemplu produsele care se comandă pentru înmormântări în care folosim şi ouă şi zahăr, mai mult de 5% şi atunci aceste produse nu le-am ieftinit”, explică directorul general Panemar, Nicolae Chiorean. Acesta a mai spus că reducerea TVA-ului nu ar fi generat neapărat o ieftinire a produselor dacă nu s-ar fi ieftinit materiile prime. „În ipoteza în care preţul la materia primă, grâul, nu ar fi scăzut cu 50%, simpla reducere a TVA-ului nu ar fi adus ieftinirea pâinii. Pentru că avem alte costuri semnificiative de producţie, costuri cu combustibilul, energia electrică, gazul şi aici preţurile cresc. Oricum noi am dorit să păstrăm calitatea produselor noastre şi am operat ieftiniri doar unde s-a putut. Pe de altă parte a fost important că am avut o producţie bună de grâu şi nu e vorba numai de cantitate ci şi de calitate. Anii trecuţi importam grâul, acum îl folosim pe cel românesc”, a mai spus Chiorean.

Reducerea evaziunii sub semnul întrebării

Directorul Panemar a subliniat că aceste ieftiniri vor duce la o scădere a cifrei de afaceri pentru producătorii de pâine. Cât priveşte reducerea evaziunii fiscale pe piaţa pâinii, Nicolae Chiorean nu e foarte optimist. „Nu aş vrea să mă pronunţ net într-un sens sau altul. Cert e că în România eu cred că avem o problemă de fond în relaţia dintre stat şi mediul de afaceri, cumva fiecare caută să se fenteze unul pe altul, nu există onestitate în această relaţie, nu există predictibilitate care e foarte importantă pentru agentul economic, iar legislaţia ar trebui să fie mai stabilă. Per ansamblu reducerea TVA-ului e o măsură bună dar putea să fie şi mai bună. E binevenită pentru noi cei care am lucrat cinstit pentru că în ultima perioadă ajunsesem în situaţia în care plăteam cu dificultate şi de multe ori cu întârzieri taxele către stat. Dar pe de altă parte nu poţi să stai şi să nu faci investiţii. Tocmai de aceea noi am şi rebranduit magazinele noastre, am vrut să arătăm astfel că îi respectăm pe clujeni şi să le oferim ceva frumos şi de calitate”, a mai spus Chiorean.

Clujenii mulţumiţi de ieftinire

Clujenii sunt mulţumiţi că toamna aduce şi o ieftinire chiar dacă numai de câteva zeci de bani între atâtea alte scumpiri. „E foarte bine că s-a ieftinit. Nu e mult, dar contează, pentru că pâine cumpărăm în fiecare zi”, a spus Maria. „S-a ieftinit într-adevăr. E bine, ce să zic, că între atâtea scumpiri la curent la gaz şi la altele mai vine şi câte o ieftinire. Numai că preţul a scăzut destul de puţin”, a spus şi Ioan. Preţul pâinii de un kilogram în funcţie de sortiment variază la Cluj între 3, 80 şi 4 lei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu