„Orașul e al tuturor”, o nouă acțiune de revendicare a spațiului public

Astfel de fluturași au fost împărțiți cu o zi înainte de începerea Festivalului Untold în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca

Update. Bannerul a fost dat jos în două ore, de către organizatorii Untold Festival.

Povestea „nespusă” a gardurilor care au împrejmuit jumătate din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca, întrucât aici urmează să se desfășoară o parte dintre activitățiile din cadrul Untold Festival, continuă. Părerile sunt împărțite: dacă unii nu sunt deloc deranjați de aceste garduri, alții sunt extrem de supărați că Primăria Cluj-Napoca a îngrădit spațiul public în beneficiul unui eveniment privat.

Citiți și: Controversă. Gardurile Untold împart Clujul în două

În această dimineață am primit pe adresa redacției o scrisoare deschisă, anonimă, cel mai probabil din partea unor cetățeni indignați, care au montat în Parcul Central un banner cu mesajul„ Orașul e al tuturor. Untold și Primăria își bat joc de tine”.

Banner-ul afișat în Parcul Central

Banner-ul afișat în Parcul Central

„ Astăzi, 29 iulie 2015, cu o zi înainte de începerea festivalului Untold la Cluj, la ora 9 dimineața, în Parcul Central a fost desfășurat un banner cu mesajul „Orașul e al tuturor. Untold și Primăria își bat joc de tine.” Acesta a fost atârnat la aproximativ 10 metri înălțime, în unul dintre copacii de pe aleea principală a parcului. În momentul desfășurării bannerului, din acesta au căzut fluturași cu mesajul de mai jos:

Orașul e al tuturor! Primăria și Untold își bat joc de tine.

Principala caracteristică a spațiului public este că acesta aparține tuturor. Parcurile, străzile orașului, trotuarele si piețele fac parte din spațiul public. Ele nu pot fi îngrădite după bunul plac al Primăriei sau al Untold fără consultarea cetățenilor. Totuși, acest lucru s-a întâmplat, punându-se profitul și imaginea publică a politicienilor (cu Boc în frunte) mai presus decât drepturile clujenilor.

Vreme de 4 zile două treimi din Parcul Central nu poate fi accesat fără a plăti un bilet la festival, iar traficul din oraș (inclusiv transportul public) va fi restricționat timp de o săptămână.

Ca cetățeni, nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne revendicăm dreptul la spațiul nostru public, prin orice mijloace credem de cuviință. Nu-i lăsa să-și bată joc de tine. Acționează acum! Fiecare gest contează”, scriu cei care își ascund identitatea după hashtagul #orasulealtuturor.
16e0a420-43cb-4a6c-930d-9d9be6d189af

În urmă cu două zile, edilul Emil Boc și-a cerut scuze pentru această situație, spunând că orașul va avea de câștigat în urma acestui eveniment: „Îmi cer scuze clujenilor pentru disconfortul ultra-temporar pe care îl vor avea din cauza restricțiilor de trafic pe care le vom impune și le mulțumesc pentru înțelegere. Clujul va avea de câștigat din perspectiva imaginii. Îi înțeleg pe cei care ne critică, dar totul va reintra în normal după cele patru zile de festival. Vorbim de 50.000 de oameni zilnic și trebuie să asigurăm un spațiu de securitat”, a spus acesta în cadrul unei conferințe de presă.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Lee says:

    Eu zic ca se exagereaza cu aceste pareri contra festivalului, da e orasul tuturor de aia si trebuie sa ne gandim ca pe durata festivalului trebuie sa punem la dispozitia strainilor ceea ce avem mai bun si mai frumos. Cat despre restrictile de circulatie, orice concert, festival, eveniment impune automat anumite restrictii de circulatie pentru a face loc masei de oameni. Dintr-o data suntem deranjati de ocuparea parcului central, trebuie sa ne bucuram de ceea ce se intampla si de cati oamenii o sa viziteze Clujul. Nu putem decat sa fim incantati sa zambim si sa fim primitori! Nu sunt unul din cei care merg la festival!

    • ionut v says:

      un asemenea festival, ar trebui sa se organizeze cu sprijinul sponsorilor care sr fi trebuit ca prin sponsorizari sa se permita accesul nerestrictionat la festival, daca se ingradeste accesul si transportul public; mie cine imi plateste faptul ca eu trebuie sa ma trezesc cu o juma de ora mai repede sa ajung la servici SA IMI PLATESC TAXELE CATRE AUTORITATI sau sa achit taxiul deoarece tramvaiul nu circula; si da, am bilet, sa nu va ganditi ca nu mi-am luat- e drept pt prima zi, dar doar pt a nu mi se reprosa ca imi permit sa imi spun parerea; daca se plateste bilet, sa se faca in spatii private; ca si PR al festivalului mi-as acoperi fata cu o punga carton si asa m-as plimba de rusine prin oras, deoarece era mai pitoresc sa se faca in padurea Hoia sau in cadru rustic; nu in parc; imagine-imagine-imagine; pe banii mei si ai vostri, si ai tai, ipocritule care esti de acord cu ingadrirea, dar pt ca esti intr0un anturaj la fel de ipocriti, nu ai curajul sa comentezi contra; au de castigat pe seama imaginii tot comerciantii si cei in domeniul hotelier; iar eu si tu, ca simpli cetateni, ce castigi din imagine? ce avantaje primesti dupa festival? primesti ceva avantaje de la cimerciantii ce-si desfasoara activitatea in cadrul festivalului? primesti macar o bere gratis de la cei care vand intre garduri? primesti un mic sau macar o felie de paine dupa festival, ca o scuza ca te-a deranjat ca te-a lasat fara parc? nu; asa ca taca-ti gura

    • Pelaghia Rosu says:

      festivalurile de gen se desfasoara in afara oraselor, aici o gasca de baieti destepti si nesimtiti au pus mana pe jumate de orasfara sa le pese de cetateni. Puteau sa faca festivalul in cel putin alte 2 locatii la 5-10 km de oras dar era prea multa logistica de infrastructura de creat, de miscat, curent, drumuri, autobuze, cazari etc. Asa mai bine pui niste garduri , iei pentru 5 zile jumate de oras, faci vreo 30 mil. de euro profit, si le spui la prosti ca le faci un bine, faci ceva pentru ei si pentru tara, ca ar trebui sa fie mandri ca se canta in orasul lor!!! Simplu!

  2. Un Anonim says:

    E plina lumea de frustrati, e vorba de 4 zile in care nu este accesibil parcul, doar celor care au platit, care este problema? Parcul ala sta si va sta acolo zeci de ani, aveti timp suficient sa il folositi. Acuma va apuca dorul de mers in parc si de facut scandal cand este cel mai mare festival din Romania si avem sansa sa ne facem o imagine pozitiva in lume. Dar romanii sunt prea idioti ca sa inteleaga ca avem nevoie de civilizatie si ordine, iar daca asta inseamna garduri, atunci fie! Se inchide cenrul si orasul la fiecare mini concert sau eveniment, iar pentru cel mai mare se face scandal? SUNTETI PENIBILI!

  3. Anonim says:

    Eu cred ca voi sunteti revoltati ca nu v-ati luat bilet si ca pierdeti evenimentul. Ca altfel, nu inteleg ce-i cu atata gargara pentru nimic. Nu ii ca si cum toata ziua stati in parc in zonele ingradite sau circulati pe drumurile alea.
    Get a life, people!

  4. ALIN says:

    Batranocilor !

  5. Ma voi ati innebunit ? Terminati odata, e un festival care dureaza 4 zile. Ti-a ingradit parcul mare fas…. Nu aveti de ce sa va mai legati acum. Repede sar cei din opozitie pe Boc…

  6. xxx says:

    Alt frustrat care nu are bani de bilet…

  7. Iulia says:

    Nici nu m-am obosit sa citesc articolul, deoarece mi se pare absurd si pierdere de vreme atat pentru cei care scriu, cat si pentru cei care se agita in privinta asta.
    People, get a life!

  8. Carol says:

    Niste cretini care au facut mizerie in parc.

  9. Oltean Florin says:

    Din pacate, este vorba de cateva persoane care vor sa para interesante, facand orasul de rusine, printr-o mentalitate inchisa care cred ca orasul este a lor, doar a lor, neintelegand faptul ca un asemenea eveniment are nevoie de zone de restrictie. Tot ce observ eu, este ca au captat atentie dorita…

  10. Ciprian Rusu says:

    In general in orice oras din Romania cand cineva realizeaza ceva maret si se vad rezultatele, apar si cei impotriva….problema este ca acestia vor fi vesnic impotriva, nu conteaza impotriva cui, a ce, ei stiu doar ca trebuie sa fie contra. Clujul are acum sansa, prin cele 2 festivaluri, Electric si Untold, sa apara pe harta europeana a distractiei. Bucurati-va, ca asta inseamna turisti care se vor intoarce si cu alte ocazii si nu mai bagati in seama activistii astia care oricum vor fi impotriva, indiferent de motiv. O mana de oameni mereu pregatiti sa protesteze, nici nu-i intereseaza cauza, ei stiu ca altii isi bat joc de ei. Sa-i lasam sa latre, si la Timisoara avem genul 🙂

  11. Ionut says:

    Poate in viitor se schimba mentalitatea asta bolnava a romanilor…din pacate sunt prea multi incuiati care nu au vazut lumea din afara granitelor tarii. Vom ajunge sa avem un trai decent dupa ce ne vom deschide aceste orizonturi al naibii de limitate…Pana atunci criticam toate realizarile altor persoane, ca e usor!

  12. altu says:

    ceva maret zici? proasta organizare cu drumurile in lucru face ca BOC sa primeasca multa m*e.

  13. Helena Berbecariu says:

    Nu inteleg de ce ii deranjeaza pe unii! Untold dureaza doar 4 zile!!! Dupa aceste zile aveti iar parcul la dispozitie! Sediul firmei este la ca. 200 m de Polivalenta, dar nu ma deranjeaza ca trebuie sa ocolesc ca sa ajung la servici / acasa! Exista si alte parcuri in Cluj, nu doar cel central! Cand ati fost ultima data in parcul Iulius Mall, langa lac? Este superb!!!

  14. Incze Zoltan says:

    Hai serios… deja mi se pare exagerat toata “campania”. In loc sa se bucure fiecare ca un festival de o asemenea amploare este organizat in Cluj Napoca, unii se vaieta ca vezi Doamne nu poti circula chiar peste tot timp de patru zile. Sunt si alte locuri unde pot sa se plimbe cei care nu au vrut sa ia parte la festivalul Untold, exemplu Iulius Parc, Parcul Rozelor etc. Parerea mea este ca ne putem simti norocosi, si ar trebui sa speram si sa avem credinta ca si anul viitor, si peste inca multi ani o sa fie organizat acest festival si ca va aduce in fiecare an un val mai mare de vizitatori.

    Deci cei impotriva, incercati macar sa va largiti aria de vizibilitate si sa nu va ganditi doar la voi!

  15. Clujulealtuturor says:

    Ne intalnim azi sa dam gardul din parc joooooss!!!!!

  16. Nora says:

    Daca acest eveniment era pentru tineri (nu doar cei cu parale), pentru oras, in oras, in spatiul public, cu deranjarea intregului oras, el trebuia sa fie gratuit. Despre asta e vorba, atunci cand se vorbeste despre garduri.

Postaţi un comentariu