NASA recrutează specialişti şi proiecte de la Cluj

Circa 50 de tineri concurează, sâmbătă şi duminică, la Cluj, într-o competiţie organizată de NASA -Space Apps Challenge-, iar cei mai buni dintre ei vor intra în faza de jurizare globală, cu şanse ca proiectele lor să fie adoptate de agenţia spaţială.

Purtătorul de cuvânt al evenimentului organizat la Cluj, Maria Revnic, spune că este pentru prima dată când România organizează la nivel local această competiţie şi că proiectele desemnate câştigătoare la Cluj vor intra în competiţia globală, la care participă 193 de oraşe organizatoare din toată lumea.

„Avem în jur de 50 de persoane participante, cam jumătate sunt programatori, dar sunt şi specialişti în hardware, biologie moleculară, designeri, studenţi. Majoritatea sunt clujeni, dar sunt şi echipe formate pe facebook, din toată ţara. Mâine vor fi nominalizaţi câştigătorii de aici. Juriul e local în această etapă. Se nominalizează din fiecare ţară participantă proiecte, care trec la jurizarea globală, care se face de către reprezentanţii NASA. Cei care vor fi nominalizaţi şi la Cluj vor face un video de 30 de secunde pe care îl vor trimite pentru jurizarea globală”, a explicat Maria Rednic.

Ea a spus că există câteva proiecte care i se par mai interesante, dar că juriul local va stabili care vor fi proiectele selectate pentru faza globală.

„Sunt câteva echipe care se ocupă de aplicaţii din categoria „Planeta Pământ”, este una din cele şase categorii mari. Mai sunt câteva echipe care fac o aplicaţie din aeronautică, „Nu-mi strica drona”. Mai este un coleg care face o aplicaţie interesantă pentru exerciţii fizice adaptate în microgravitaţie, pentru astronauţii de pe staţia spaţială internaţională. Cam astea sunt aplicaţiile foarte populare”, a menţionat Maria Rednic.

NASA Space Apps Challenge este cel mai mare hackathon (concurs de programare) din lume, iar faza locală este organizată şi la Cluj, în premieră pentru România, de către Centrul de Antreprenoriat și Inovație Startup Transilvania, TechAcademy, SprintPoint Techcelerator și ClujHUB.

Competiția se adresează unui public cu nivel de experiență variat și din diverse domenii: programatori, oameni de știință, profesori, tehnologi, artiști, designeri, ingineri, storytellers, studenți sau antreprenori.

Temele competiției din acest an trasate de NASA sunt: Terra, Aeronautică, Tehnologia, Stația Spațială Internațională, Călătorie spre Marte, De la Sistemul Solar la infinit.

Postaţi un comentariu