Muzeul de Artă Cluj Napoca spune adio Palatului Banffy!

Foto: Adrian Pop

Câteva luni ne despart de momentul în care Muzeul de Artă Cluj Napoca va părăsi Palatul Banffy, cel care adăposteşte muzeul de aproape 60 de ani, întrucât clădirea va fi retrocedată proprietarilor.

Anunţul a fost făcut, vineri, la Cluj Napoca, de Ministrul Culturii, Daniel Barbu, care s-a declarat nemulţumit de decizia justiţiei cu privire la retrocedarea clăririi cu atât mai mult cu cât, susţine oficialul, persoanele care au revendicat clădirea n-ar fi avut documentele necesare.
”E vorba de persoane care n-au avut titluri de proprietate temeinice, legale asupra Palatului”, a arătat Ministrul Barbu.
Potrivit oficialului, clădirea va trebui să fie evacuată, după ce autorităţile judeţene aveau pregătite proiecte de finanţare pentru reabilitarea clădirii. Barbu a arătat că deşi noii proprietari sunt obligaţi să păstreze încă 10 ani funcţia actuală a clădirii, cel mai probabil muzeul va fi mutat pentru că statul nu poate face investiţii într-o clădire care nu-i aparţine.
Ministrul Culturii nu a exclus nici posibilitatea ca statul român să-şi exercite dreptul de preemţiune la cumpărarea clădirii, în cazul în care noii proprietari vor dori să o vândă şi nu vor dori să-i dea altă destinaţie.

Pe site-ul Muzeului de Artă Cluj Napoca figureză faptul că “în prezent, palatul este proprietate publică a judeţului Cluj şi se află în administraţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca”.

Palatul baroc din Piaţa Unirii, cunoscut sub numele de Palatul Banffy, a fost conceput de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György (devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei).
Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului.
În anul 1956, Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.
Palatul este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită realizate de Anton Schuchbauer.
Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. ernesto says:

  Din cate stiu eu in secolul XVIII. Romania n-a existat inca… Palatul Bánffy poate fii referinta numai pentru architectura Transilvaniei in timpul barocului.

  • Mihai says:

   Da, si nici romanii nu existau, nici limba romana nu exista, numai Transilvania era a Austro-Ungariei sau Ungaro-Austriei, care se intindea de la Marea Neagra pana in Spania si din Turcia pana in Marea Nordului.
   Stefan cel Mare, Mihai Viteazu si Unirea facuta de el, Vlad Tepes, Cuza si Unirea facuta de el, Anton Pann, Dimitrie Cantemir, Enescu si altii sunt inventii ale lui Ceausescu care a furat Transilvania Ungariei Mari (care era a Austriei) folosindu-se de Antonescu si Regele Mihai.

 2. Sebastian says:

  Ernesto are perfecta dreptate dar cum s-ar putea scrie altfel intr-o tara care are multe confuzii in multe privinte.

 3. Ancha says:

  Da, cred ca romanii confunda tara in care traiesc. Ei s-au teleportat in Transilvania care era o tara locuita numai de grofi unguri. Oameni de rand n-au existat, numai grofi.

Postaţi un comentariu