„Maratonul Resuscitării” organizat de SMURD Cluj

Medicii şi paramedicii voluntari SMURD Cluj organizează, duminică, 5 iulie, între orele 10:00 – 18:00, în Parcul Central din Cluj-Napoca „Maratonul Resuscitării”, eveniment care îşi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de prim ajutor şi resuscitare adresându-se tutoror celor care doresc să dobândească abilităţile necesare de a interveni şi a face faţă unor situaţii critice, indiferent de vârstă sau ocupaţie.

În acest mod se continuă  iniţiativa şcolii de vară Emergecy Medicine Summer School.

Cursuri gratuite

În cadrul evenimentului, medicii și paramedicii SMURD, cu experienţă în intervenţiile in situaţii de urgenţă şi în pregătirea medicală, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit de dimineață până seara pentru o zi întreagă, doritorii având posibilitatea de a exersa în mod practic aceste manevre pe manechine speciale puse la dispoziţie de către organizatori.

Limba de predare principală va fi româna, dar vor exista traduceri şi în limbile engleză, franceză, maghiară sau germană cu ajutorul paramedicilor voluntari.

„Dorim să promovăm acest eveniment întrucât aceste manevre de resuscitare sunt deosebit de importante în cazul unui stop cardio respirator. Şansele unei victime de a supravieţui în urma unui stop cardio respirator dacă nu sunt începute manevrele de resuscitare înaintea ajungerii echipajelor specializate este minimă spre zero”, explică organizatorii.

În cazul unui stop cardio-respirator, suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui stop cardio-respirator. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui stop cardio-respirator.

Mai mult de 80% din stopuri cardio respiratoare se întâmpla în mod spontan, acasă, deci cel mai probabil viaţa salvată va fi a cuiva drag. Această iniţiativă simplă poate duce la salvarea unui impresionant număr de vieţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu