Vorbitorii de limbi străine, vânați la Târgul de Cariere

Cele mai multe posturi au fost pentru tinerii care cunosc cel puțin o limbă străină. (Foto: Dan Bodea)

Peste 5.000 de clujeni care doresc să-și caute un loc de muncă sunt așteptați la Târgul de Cariere, organizat între 12-13 noiembrie 2013, la Iulius Mall.

Domeniile în care cei interesați pot să-și găsească un loc de  muncă sunt inginerie, construcții, dar și marketing, vânzări etc. „În jur de 30 de companii și ONG-uri participante care oferă peste 550 de locuri de muncă, dar și câteva zeci de oportunități de voluntariat sau internship plătit. Sunt posturi care necesită o oarecare experiență în domeniu, dar și posturi care vizează o primă experiență pe piața muncii. Publicul nostru țintă sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani cu studii superioare absolvite sau în curs de absolvire. Târgul vizează toate domeniile. Predomină sectorul ingineriei, de la mecanică, construcții la inginerie chimică, dar acoperim bine și partea de vânzări, marketing. Ne așteptăm undeva între 4.000 și 5.000 de participanți”, spune unul dintre organizatorii târgului, Alin Vaida.

Tinerii care participă la targul de cariere din aceste zile pot opta pentru un loc de muncă în Cluj-Napoca, dar și în București sau străinătate. „Marea majoritate a posturilor sunt în Cluj-Napoca, dar sunt și câteva firme din împrejurimile orașului care au venit să-și recupereze studenții plecați în Cluj la facultate. Sunt și companii care caută să relocheze personal pentru București sau chiar pentru străinătate”, declară Alin Vaida.

În cadrul târgului de cariere din acest an se constată o creștere a cererii pentru vorbitorii de limbi străine. „Suntem prima dată când venim la un târg de joburi. Firma nu s-a deschis de foarte mult timp aici în România. Avem nevoie de vorbitori de limba italiană, oferim posturi pentru recuperări creanțe și informații comerciale. Persoane pe care le căutăm trebuie care să aibă un nivel avansat sau mediu de limba italiană și cunoștințe minime în calculatoare”, afirmă reprezentantul unei firme italiene, Abbrevia, Ioana Căpâlnean.

O altă firmă, de această dată din Germania, care deține mai multe call-centere, este în căutare de tineri vorbitori de limbă germană.”În Cluj am deschis în urmă cu șapte luni. Este vorba de o firmă de telefonie, un call center doar pentru clienți din Germania. Căutăm persoane tinere care să vorbească fluent limba germană”, informează unul dintre reprezentanții respectivei societăți, Timar Bokor.

De asemenea, după cum sună și reclama din pliante, cei de la compania Emerson caută o echipă de specialiști (operator asamblare mecanică, tehincian asamblare mecanică, montator componente electrice, electrician, tehnician electronist, analist/control calitate, operator/programator CNC) pentru noua fabrică Emerson. Așa se justifică și aglomerația de la acest stand.

Emerson este o companie multinațională americană cu angajați în 150 de țări și cu 250 de fabrici la nivel mondial și este lider în producția de motoare electrice, generatoare, instrumente de măsură și control, regulatoare de presiune etc.
Printre standurile firmelor clujene prezente la târgul de cariere se  află standul Terapia Ranbaxy. Posturile libere oferite de cei de la de la Terapia sunt IT support, operator chimist, mecanic etc.

Totodată, printre cei peste 30 de angajatori prezenți la eveniment se mai numără EON, Endava, Ceprocs, EXL, McDonald’s etc.

Tinerii care au vizitat târgul de cariere s-au arătat interesați de oferte. „Am venit să văd pentru ce posturi aș putea să aplic. Până acum oferta mi s-a părut interesantă. Nu m-am hotărât încă pentru ce voi opta. Nu exclud nici o variantă pentru străinătate”, spune Maria Crișan, de profesie inginer.

Distribuie:

Postaţi un comentariu