Junglă urbanistică la Cluj. Construcţiile ilegale continuă nestingherite

În timp ce Primăria Cluj-Napoca aşteaptă încă avizarea noului Plan Urbanistic General, în oraş construcţiile ridicate ilegal sau care nu respectă autorizaţiile de construire apar din ce în ce mai des în toate zonele oraşului.

Nici controalele sau amenzile aplicate nu îi opresc pe cei care construiesc. Cât priveşte justiţia, termenele foarte lungi pentru obţinerea unei sentinţe, îi descurajează pe oameni pentru că, spun ei, pe bună dreptate, până se dă sentinţa blocul este gata ridicat. Un caz deja cunoscut şi mediatizat este cel al extinderii unei case cu trei blocuri pe strada Romulus Vuia 8-10. Deşi prefectul s-a sesizat în acest caz şi  a atacat autorizaţiile de construire în contencios administrativ, pentru vecinii din zonă coşmarul continuă. “Se lucrează în continuare fără nici o problemă. E sfidător. Ceea ce e ilogic e faptul că după ce constructorii au dat în judecată primăria că nu le eliberează o autorizaţie cum vroiau ei, primăria a câştigat şi apoi tot primăria a făcut recurs. Nu înţeleg aşa ceva. Şi la recurs a pierdut şi aşa au obţinut constructorii autorizaţia după care zic ei că fac extinderea de imobil cu trei blocuri noi. Dar eu am văzut proiectul şi ce le-a aprobat instanţa, iar blocul al doilea la care au început acum nu arată deloc ca în proiect, trebuia să fie în trepte, or acum acolo eu văd nişte geamuri şi uşi foarte înalte. E cu totul altceva. Alţii nu îşi pot face nici o mansardă şi ei fac 7 nivele într-o zonă de case cu maxim un etaj”, spune revoltată Felicia Puşcaş.

Clujeanca a bătut la porţile tuturor autorităţilor, care deşi i-au dat dreptate nu au putut să o ajute prea mult. Blocurile din faţa casei ei se ridică nestingherite.

Blocul dintre case de pe Cetăţii rămâne “legal”

bloc intre case floresti

Pe strada Cetăţii din Floreşti se ridică un bloc între case

La fel de disperaţi sunt şi vecinii unui alt bloc între case, de data aceasta din Floreşti. Oamenii care locuiesc pe strada Cetăţii în apropierea numărului 4 au ajuns la capătul răbdării. În mijlocul caselor lor se ridică un bloc cu trei etaje, avizat de Consiliul Local. Proiectul a fost respins de aleşii locali de trei ori pe motiv că nu respecta regimul de înălţime al zonei. La a patra încercare însă constructorul a fost extrem de norocos pentru că aleşii floreşteni i-au aprobat un etaj în plus faţă de cât respinseseră înainte. Vecinii au reclamat şi la poliţie, la primărie, la Inspectoratul de stat în Construcţii neregulile urbanistice din acest proiect. Fără rezultat. Au ajuns şi la Prefectură care le-a dat dreptate şi a cerut Consiliului Local să modifice sau să revoce hotărârea care aviza construcţia. Surpriză însă. La şedinţa de Consiliu Local, consilierii au discutat aprins în contradictoriu, i-au ascultat pe vecini dar au votat împotriva modificării sau revocării. “Se lucrează în continuu la bloc, acum toarnă placa de la etajul doi. Am fost în consiliu să ne susţinem punctul de vedere, dar degeaba. Vinerea viitoare avem termen la Tribunal la procedura de oprire a lucrărilor. Eşti practic cu legea în mână şi nu poţi face nimic. Şi procedura de urgenţă de oprire a lucrărilor nici nu ştiu de ce se numeşte aşa că a durat o lună şi jumătate cu termenele. Ce urgenţă mai e şi asta? Între timp blocul se ridică şi apoi cine îl va demola”, spune Nicolae Cristescu unul dintre vecini.

Mii de controale, zeci de amenzi

foto Dan Bodea

foto Dan Bodea

Numărul cazurilor în care nu se respectă regulile de urbanism este foarte ridicat în Cluj-Napoca. Numai pe site-ul domnuleprimar.ro au fost postate numai în septembrie şapte reclamaţii privind clădiri ridicate ilegal sau care nu respectă autorizaţiile. Un caz care ne-a fost semnalat la redacţie este cel de pe strada Dornei 21. “Acolo este un panou care e ascuns după un copac şi trebuie să te furişezi să vezi ce se ridică. E vorba despre o clinică de psihologie din câte am văzut. Dar noi vecinii ştim că în zonă nu se pot face decât locuinţe. Aşa că este ilegal ce se face. Cum se schimbă aşa destinaţia unei zone? E un precedent periculos. Iar noi vecinii ne dorim să rămână zonă de locuinţe”, a pus Sorin Dumitru. Primăria clujeană susţine însă că în acest caz legea e respectată. “Pe str. Dornei nr.21, certificatul de urbanism nr.3159/13.09.2012, în baza căruia a fost elaborat PUD-ul şi întocmită documentaţia proiectului autorizat cu AC nr.961/01.08.2013 menţionează ca destinaţie a zonei, subzona echipamentelor publice la nivel de cartier şi complex rezidenţial, situate în zone protejate avînd ca utilizări admise: echipamente publice la nivel rezidenţiale şi de cartier: creşe, grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee, dispensare urbane, biblioteci, alte tipuri de echipamente publice. Autorizaţia de Construire nr.961/01.08.2013 a fost eliberată pentru construcţia unui centru de evaluare şi servicii psihologice D+P+E, împrejmuire şi amenajări incintă”, se arată în răspunsul primit de la primărie.

În anul 2013 Serviciul control urbanism şi disciplină în construcţii a efectuat nu mai puţin de 2154 acţiuni de verificare. “Aceste controale au implicat luarea următoarele măsuri: oprirea lucrărilor care se executau ilegal, aplicarea de sancţiuni pentru lipsa autorizaţiei de construire, respectiv nerespectarea acesteia, sesizarea instanţelor judecătoreşti în cazurile neconforme la măsurile dispuse prin acte de sancţionare şi efectuarea demersurilor privind sesizarea organelor de urmărire penală la lucrări neautorizate în interiorul perimetrului de protecţie a monumentelor istorice. S-au întocmit 45 de procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiei şi 27 de plângeri penale. Una dintre cele mai grave abateri a fost sancţionată cu 100.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de construire”, precizează reprezentanţii Serviciului Urbanism din primărie.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu