Iuliu Merca, 14 ani de la ultimul cântec

Semnal M
Iuliu Merca şi Semnal M

În urmă cu 14 ani, pe 27 iulie 1999, la ora 13.42, Iuliu Merca, liderul trupei clujene Semnal M, îşi ducea din lumea aceasta în cealaltă un bogat repertoriu cu care a încântat oameni şi va încânta în continuare îngeri.

Avea 51 de ani, născut fiind pe 26 ianuarie 1948. S-a întâmplat la Costineşti. Ben Cucu, un prieten apropiat al lui Iuliu Merca şi care s-a ocupat ani mulţi de partea tehnică a formaţiei Semnal M, nu ştie precis, dar îşi aminteşte că de regulă ultima piesă pe care o cânta Semnal M într-un concert era Bal la Apahida. Probabil că aceeaşi piesă o cântase Iuliu Merca şi în concertul susţinut cu trei zile înainte de moarte. Moarte care, spune tot Ben Cucu, a fost urmată la numai câteva zile, pe 11 august, de marea eclipsă de soare, considerată eclipsa secolului.

Ben Cucu: ”A fost foarte trist şi veştile acestea vin ca bombardamentele din timpul războiului, fără să te anunţe, fără să-ţi spună nimic. A fost trist, dureros să pierzi un prieten, care a fost mai ceva ca un frate la toţi. Putea să mai trăiască măcar 20 de ani, că mai apăreau încă 5-6 albume de piese semnate de el. Avea pregătit albumul La o crâşmă în Balcani, la mine sunt textele melodiilor pe care vroia să le facă. Erau nişte texte compuse de el şi de bunul său prieten George Ţărnea, poet. Eu mi-am aprins o lumânare aici la serviciu şi stau şi-mi aduc aminte de el. A fost un om deosebit, Dumnezeu îi alege câteodată pe cei mai buni. Noi ne aducem aminte de el, pentru că singurul lucru care învinge moartea e amintirea. Atâta timp cât ne amintim de el înseamnă că n-a murit”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu