Încep lucrările de modernizare la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu va primi o faţă nouă. Autorităţile au semnat astăzi contractul de finanţare a proiectului de modernizare şi dotare a acestei instituţii. Proiectul cu finanțare europeană a fost depus în cadrul Programului Operațional Regional, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere.

”Modernizarea și dotarea centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jucu reprezintă al patrulea și, în acelaşi timp, ultimul proiect din seria celor care vizează reabilitarea obiectivelor sociale acceptat la finanțare în perioada de programare 2007-2013. Obiectivul nostru principal, urmărit atât prin intermediul acestui proiect cât şi al celorlalte pe care le-am implementat în sfera socio-medicală, este acela de a oferi persoanelor aflate în nevoie condiţii decente de viaţă precum şi posibilităţi crescute de recuperare şi integrare în societate. Acesta este, de altfel, motivul pentru care ne vom continua demersurile întreprinse în acest sens şi vom urmări să atragem cât mai multe fonduri europene pentru a susţine sistemul de asistenţă socială şi de servicii medicale din judeţul Cluj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilități neuropsihice severe din centru. Valoarea totală este de 5.303.784, 79 lei, din care contribuția Consiliului Județean Cluj 2%, respectiv 106.075, 70 lei. Durata de implementare este de 18 luni.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu funcţionează într-un imobil construit în anul 1974,   în care, până în anul 2000, a funcţionat o şcoală pentru copiii cu deficienţe fizice. În anul 2002 s-a realizat o primă recompartimentare parțială a spaţiilor și s-au creat grupuri sanitare cu acces din camerele beneficiarilor precum şi camere cu funcţiuni necesare desfăşurării activităţii centrului.

În anul 2009 copiii din centru au fost transferaţi la casele de Tip Familial din Cluj, aşezământul schimbându-şi destinaţia în Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap. Serviciile furnizate în prezent în cadrul centrului se referă la: îngrijire (hrănire, igienă corporală, supravegherea şi menţinerea sănătăţii); recuperare (activităţi de formare/ dezvoltare a abilităţilor de autoservire, de consolidare a autonomiei personale, gimnastică de menţinere a tonusului muscular şi a mobilităţii, masaj de recuperare, etc.); integrare/reintegrare socială – activităţile desfăşurate sunt în funcţie de nevoile identificate pentru fiecare beneficiar.

La această dată, pentru o bună funcționalitate, clădirea necesită investiţii în infrastructură şi echipamente, modernizarea spaţiilor de cazare, spaţiilor comune și a grupurilor sanitare, pentru a se crea astfel cadrul optim de furnizare a serviciilor şi desfăşurare a activităţilor specifice cu beneficiarii.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu are o capacitate de 50 de locuri, în momentul de faţă oferind servicii unui număr de 47 de tineri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu