FOTO/Noua rampă de gunoaie a Clujului, 70% gata. Prefectul invocă greşeli de proiectare

Lucrările de amenajare a noii rampe de depozitare a gunoaielor a judeţului Cluj din zona Pata Rât continuă în această perioadă după ce termenul de finalizare a proiectului „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”, finanţat din bani europeni, a fost prelungit de trei ori. În prezent s-a ajuns la execuţia a 70% din lucrări. Totuşi prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan este nemulţumit de modul cum decurge implementarea acestui proiect şi a atras atenţia asupra mai multor probleme legate de proiectare.

Prefectul judeţului Cluj a efectuat o vizită pe acest şantier, fiind însoţit de către directorul Agenţiei judeţene de Mediu, cât şi de către directorul Gărzii de Mediu Cluj. Cu acest prilej, s-au purtat discuţii cu reprezentantul constructorului şi reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj, deoarece lucrarea în cauză se află la al III-lea termen de finalizare (05.05.2012 – 31.12.2012) prelungit până în 19.10.2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 130 de milioane lei, urmând ca în final să fie realizate aici o celulă de depozitare şi platforme utilate de procesare a deşeurilor.

Prefectul judeţului Cluj a constatat amplasarea neadecvată a acestui obiectiv în actuala locaţie, în anul 2009, din cauza zonei de deal care determina costuri suplimentare însemnate la transportul în pantă cu o înclinaţie de peste 10%, pe o distanţă considerabilă, a întregii cantităţi, până la staţia de selectare aflată pe cel mai înalt punct al complexului, pe platformă.

În plus, Gheorghe Vuşcan a atras atenţia şi asupra faptului că se păstrează în continuare selectarea manuală a materialelor reciclabile, aspect nefiresc pentru o investiţie europeană în anul 2014. Ulterior selectării toate fracţiunile vor fi încărcate şi transportate în celula de la baza dealului.

De asemenea, prefectul a subliniat că din cauza modului superficial în care s-au efectuat studiile de fezabilitate, respectiv studiile geo (5 foraje la aproximativ 30 ha teren), au apărut costuri suplimentare cu lucrări de reconsolidare a versantului, generate de alunecări de teren şi de apariţia izvoarelor de suprafaţă.

Vuşcan le-a reamintit constructorilor şi reprezentanţilor Consiliului Judeţean că proiectul a ieşit demult din estimările iniţiale de finalizare ale unei asemenea investiţii, iar problemele ecologice care afectează imaginea Clujului nu mai pot continua prin alocări de noi termene de finalizare.

 

Postaţi un comentariu