FOTO/ Noua pistă a aeroportului udată cu șampanie de clujeni și apreciată de Guvern

FOTO: Dan Bodea

Încă din prima zi de „serviciu”,  pe noua pistă de decolare-aterizare a Aeroportului Internațional Cluj a fost aglomerație mare, prima cursă civilă avându-l în prim plan pe președintele USL, Crin Antonescu, după care, o oră mai târziu, prima cursă de linie a aterizat pe noua facilitate a aeroportului clujean. Pasagerii zborului inaugural au sărbătorit în avion investiția și s-au declarat foarte încântați de binefacerile investiției.

Primii clujeni care au testat pista, încântați de experiență

Sâmbătă, la ora 15:30, pe noua pistă a Aeroportului Internațional Cluj ateriza prima cursă de linie după ce anterior fusese înregistrat primul zbor civil, cel al avionului cu care Crin Antonescu a sosit la Cluj.

120 de clujeni au luat parte, ca urmare a participării la mai multe tombole, la un zbor demonstrativ al companiei TAROM. Aceștia au decolat de pe noua pistă a aeroportului clujean în jurul orei 17:00 a zilei de sâmbătă, și timp de aproximativ 30 de minute au survolat spațiul aerian al județului Cluj.

„Am parcurs 161 de kilometri, doar trei locuri au rămas libere în aeronavă. Am făcut un tur al Clujului și am ajuns până la limita județului Mureș. I-am servit cu șampanie și sucuri; lumea s-a simțit foarte bine și erau foarte încântați de zborul care a decurs fără nicio problemă. La coborâre au primit din partea companiei agende personalizate, pixuri și reviste”, spune Andreea Vlăduc, una dintre pasagerele zborului inaugural.

Guvernul a testat și a lăudat

Soborul de înalți demnitari ai statului nu au mai contenit cu laudele la adresa investiției realizate la aeroport, felicitând autoritățile locale pentru efortul depus în finalizarea la timp a lucrărilor pentru noua pistă. Aceștia l-au asigurat pe președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, că suportul financiar și logistic din partea Guvernului va continua și în perioada următoare.

Președintele USL, Crin Antonescu, a ajuns pe Aeroportul Internațional Cluj cu o cursă charter și a fost însoțit de mai mulți membri ai Guvernului, printre care Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, vice-prim-ministrul României, Liviu Dragnea sau Ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga.

Alături de președinți ai filialelor locale ale PNL, dar și alți membri marcanți din teritoriu ai alianței USL, Crin Antonescu a inaugurat noua pistă a aeroportului, panglica fiind tăiată chiar înainte de debarcarea primului zbor de linie înregistrat pe pistă și operat de compania aeriană TAROM.

„Este un eveniment important pentru toată România. Îl felicit din suflet pe Horia Uioreanu, cred că este una dintre cele mai importante realizări din mandatul său și sper să urmeze și altele. Aceasta este șansa României pentru viitor și asta este șansa pentru economie, pentru intergrare, pentru viitor, pentru comunitate, șansa pentru o parte a țării care își dorește și are posibilități reale de a se deszvolta cu fața spre lume și occident”, a declarat președintele USL, Crin Antonescu.

„Am inaugurat o investiție foarte importantă pentru județul Cluj și pentru Transilvania, este cea mai importantă investiție publică. E un lucru cu care ne mândrim. Clujul, prin această investiție a trecut pe o treaptă superioară, prin faptul că am consolidat ce aveam până acum, al doilea  aeroport ca și număr de pasager, după București. Cred că investițiile ulterioare ne vor aduce șansa de a juca puternic în zona regiunii noastre.  este o poartă deschisă pentru investitori, care cu siguranță vor aprecia că avem un aeroport modern”, a spus Horia Uioreanu.

Liviu Dragnea a anunțat în cadrul conferinței că în cel mai scurt timp, Guvernul va aloca banii necesari Consiliului Județean Cluj pentru a plăti și ultimele tranșe pentru investiția făcută în aeroport, după ce autoritățile locale au solicitat 50 de milioane de lei.

„Pentru Cluj este un pas important. La rectificarea bugetului, guvernul va aloca o sumă importantă pentru CJ Cluj, pentur efecturarea plăților aferente investiției. De asemenea, Guvernul va fi parteneri Consiliului Județean în ceea ce privește prelungirea pistei și în privința celorlalte investiții de aici. Vom finanța regularizarea râului Someș. Vom sprijini realizarea unui terminal cargo aici și construirea unei pasarele de la aeroport la gară.”

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a completat spunând că această investiția este una prioritară pentru Guvern și că finanțările vor fi făcute indiferent de sursa de la care banii vor veni, astfel încât să se îndeplinească target-ul ministerului, acela de a crește fluxul de pasaheri de pe Aeroportul Internațional Cluj cu 50 % până în 2020.

„Este o investiție făcută într-un moment în care foarte puține investiții s-au mai făcut în România. Este o investiție care va aduce o mai multă creștere economică pentru regiune și trebuie să vă sprijinim în continuare. Sun convinsă că prin continuarea piste vom reuși să aduce mai mulți pasageri.  Nu este suficient să avem piste și terminale, avem nevoie și de capabilități intermodale care să ne conecteze”.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Radu Hângănuț și Dan Bodea în timpul evenimentului și în timpul zborului inaugural.

[nggallery id=240]

Distribuie:

Postaţi un comentariu