FOTO/ Florin Moldovan, cel care a câștigat 252 de medalii doar cu porumbeii săi

Soții Moldovan domină văzduhul de ani buni: Florin Moldovan (dreapta) cu ai săi porumbei și soția lui, multiplă campioană la parașutism. (FOTO: Dan Bodea)

Dacă pentru unii dintre noi porumbeii sunt doar acele păsări care ne murdăresc mașinile, povestea columbofilului Florin Moldovan ar trebui să schimbe această percepție. După 50 de ani de activitate, clujeanul se poate lăuda cu nu mai puțin de 252 de titluri la nivel local, național și internațional, recorduri mondiale și premii câștigate la toate categoriile de concursuri pentru porumbei de elită. În timp, pasiunea s-a transformat într-o „afacere” care a captivat întreaga familie, reședința Moldovan devenind în scurt timp un laborator de producție a campionilor zburători pur-sânge care domină văzduhul.

„Herghelia” de porumbei pur-sânge a familiei Moldovan

Povestea crescătoriei de campioni a început în 1963, când Florin Moldovan devenea, la doar 12 ani, membru columbofil al Clubului Olimpia 04 Cluj-Napoca. Pasionat de mic de păsări și în special de porumbei, Florin s-a pus rapid pe treabă și după un an căștiga primul său concurs, la Salonta. A investit bani serioși în această pasiune, cumpărând cei mai buni porumbei din zonă, după ce a eșuat cu „dresarea” porumbeilor standard.

A citit mult, s-a documentat, a muncit pe brânci ca să-și înțeleagă păsările și a reușit. La 50 de ani de la lansarea primului său porumbel, Florin Moldovan este cel mai galonat columbofil din Europa de Est și este mândru nevoie mare că familia i-a adoptat pasiunea și astfel au format o echipă de-a dreptul invincibilă.

„Acești porumbei au adunat în ultimii ani peste 100 de locuri I. Pare o joacă de copii dar nu este așa. Cei care au bani mulți se joacă cu cai care au pedigree și ascendent și un preț pe măsură iar noi ținem porumbei care sunt un fel de căluți înaripați. Ei ne aduc satisfacții prin întoarcerea lor la cuib. Fiecare dintre noi are la el acasă un fel de garsonieră a porumbelului unde acesta se întoarce”, spune Florin Moldovan, ai cărui porumbei, de ani buni,  domină autoritar columbodroamele naționale și internaționale.

Arta de a crea maratoniști înaripați

Comeptițiile la care porumbeii familiei Moldovan participă nu sunt deloc atât de simple cum par. Păsările sunt duse la anumite distanțe față de cuib, în funcție de tipul întrecerii și li se dă drumul spre casă. Mulțumită inelelor atașate de picior, porumbeilor li se cunoaște viteza medie și „identitatea”, ceea ce face posibilă ierarhizarea celor mai rapizi și rezistenți „atleți înaripați”.

„Columbofilia este pentru mine o artă sportivă. Depinde de cum l-a pregătit proprietarul, de cum s-a ocupat de el, ce sânge are proumbelul în el, cum a fost motivat și antrenat. Totul ține de alimentație, starea lui de sănătate, motivarea cu cuibul. Sunt multe trucuri, antrenamente zilnice în jurul casei și periodic îi ducem la distanțe mai mari de casă, în funcție de cât timp avem și în funcție de bani”, explică Flroin Moldovan, care în prezent se ocupă de „afacere” alături de soția lui, fiica, ginerele său și nepoțica.

„Ei au alimentație specială, medicație specială. Din exterior par niște porumbei care zboară în jurul casei și arată mai frumos decât cei de pe stradă. Suntem cea mai titrată familie în acest domeniu, avem cele mai multe titluri naționale în țară și în partea aceasta a Europei suntem printre cele mai bune”, spune Florin, care deține o pensiune unde „lotul” de porumbei este găzduit în camere speciale și unde antrenamentele spartane au loc.

În timp, investiția a dat roade. Palmaresul familiei Moldovan este de-a dreptul impresionant. 11 dintre cei 500 de porumbei care cresc în „laboratorul” lui Florin Moldovan fac parte de lotul olimpic al României. În 50 de ani de activitate, timp în care a fost și președinte al Federației Române de Sport Columbofil, Florin Moldovan a crescut aproxiamtiv 10000 de porumbei, cei mai buni dintre aceștia aducându-i 252 de locuri I la concursuri naționale și internaționale, șase titluri olimpice, 100 de clasări în Top 10 și un record mondial obținut în 2001 la Debrecen, unde 72 dintre porumbei clujeanului au terminat comeptiția în Top 100.

„Dacă mi-ar veni acasă toți porumbeii pierduți de-a lungul celor 50 de ani, mi-ar mai trebui încă un cartier de locuințe în care să-i pun. Scot în fiecare an cam 300 de pui, dintre care selectați la concursuri și pregătiți de competiție sunt vreo 200. Chiar acum am peste 500. În 50 de ani am avut cam 10000 de porumbei”, subliniază Florin Moldovan.

Daco, tatăl campionilor cerului

Veteranul lotului de campioni antrenat de Florin Moldovan este Daco, un porumbel care a ajuns deja la 13 ani și se mai ocupă în prezent doar de „distribuirea” materialului genetic pentru viitoarele generații de performeri. Cariera unui porumbel de concurs nu este prea lungă. Poluarea din aer le afectează foarte rapid sănătatea și îi limitează la patru-cinci ani de competiție. Prin comaparație, cel mai bătrân porumbel al familiei Moldovan a trăit 25 de ani și a concurat mai bine de 10. Chiar dacă este ținut doar pentru materialul genetic, Daco își face excelent treaba: descendenții lui au obținut 21 de titluri la competiții care s-au desfășurat în Ungaria și Italia.

„Îi împerechem pe cei mai buni și sperăm să iasă ceva tot mai bun. Nu e genetica atât de simplă pentru că sunt destule cazuri în care porumbei fără valoare scot ceva foarte bun. Noi suntem un fel de geneticieni. Trebuie să ai dragoste pentru păsările acestea. Acum te ajută și internetul cu tot felul de informații. Mie îmi aduc satisfacții prin performațele și frumusețea lor. Ei sunt parte a familiei mele”, spune zâmbind galonatul columbofil clujean, fost președinte al Federației Române de Sport Columbofil.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea.

[nggallery id=212]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. puiu says:

    la un asemenea om si crescator cineva care nu are ani de virsta citi ani are domnul florin de activitate ii spune ca este istorie ,pacat ca uni nu stiu sa respecte niste oameni care chiar au facut istorie in golumbofilia romana ,eu unul mainchin in fata unor asemenea oameni ,chiar daca personal nu il cunosc pe domnul moldovan ,am citit multe despre el ,si despre porumbei dinsului ,poate intr-o zi chiar voi cunoaste un asemenea om ,domnule moldovan va doresc multa sanatate atit dumneavoastra cit si familiei dumneavoastre si sa auzim numai de bine dumitru vieru

    • Puiu says:

      super om super golumbofil felicitari familiei moldovan ,adevarul este ca daca nu ai sotia alaturi nu faci aceleasi rezultate felicitati la toata familia

Postaţi un comentariu