Expoziția de istorie a fotografiei rămâne deschisă până în 20 iunie

Grupul de inițiativă Muzeul Național al Fotografiei a vernisat în 20 mai, în cadrul Photo Romania Festival, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, expoziția temporară de istorie a fotografiei, care poate fi vizitată în continuare, până în 20 iunie.

Peste 500 de echipamente fotografice și imagini de colecție, de la clișee realizate pe sticlă la fotografii originale realizate în primele ateliere din lume și de la aparatură folosită în primele ateliere din România până la echipamente care au marcat istoria artei fotografice moderne, toate se regăsesc în cadrul a șase săli dedicate fotografiei mondiale, românești și clujene.

Printre exponatele de excepție se numără echipamente și clișee realizate în primele studiouri fotografice din România, precum și expoziția itinerantă „Artiști fotografi ai secolului al XIX-lea, început de secol XX”, aparținând Muzeului Literaturii Române Iași și compusă din portrete ale unor personalități române și străine de la finalul secolului al XIX-lea. Se regăsesc acolo fotografii originale cu Mihai Eminescu, George Enescu, Ion Creangă și cu membrii Casei Regale a României. Vizitatorii pot vedea și aparatul de fotografiat folosit de Emil Racoviță în expediția din Antarctica la bordul vasului Belgica, alături de câteva fotografii realizate de marele speolog român în cadrul acestei expediții în perioada 1897-1899.

De asemenea, din colecție face parte și  un aparat de studio identic cu cel folosit de clujeanul Carol Pop de Szathmary, primul fotograf român; aparatul de studio al lui Veress Ferenc, primul proprietar de atelier foto din Cluj-Napoca (un aparat din 1890, recondiționat, care aparține Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei); clișee pe sticlă realizate de Veress și primele albume foto ale Clujului (realizate de Veress Ferenc și aflate în colecția Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca).

Vizitatorii mai pot vedea în cadrul expoziției un studio foto de epocă, precum și o cameră obscură în care, printr-o simplă fantă de lumină, se proiectează o imagine răsturnată a Pieței Muzeului.
Multe dintre exponatele expoziției au fost împrumutate din colecția privată a lui Romeo Mărăndici, fotograf și colecționar băcăuna de trei generații și unul dintre principalii susținători ai inițiativei muzeale.
Expoziția este deschisă până în 20 iunie și poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu nr. 2, etajul 2, după următorul program: marțea, joia, vinerea și sâmbăta între 10 și 16, iar miercurea de la 12 la 18. Accesul se realizează contra cost, prețul unui bilet întreg fiind de 3 lei. Biletele cu reducere costă 1, 60 lei pentru pensionari și 0, 80 lei pentru elevi și studenți.

Grupul de inițiativă urmărește ca anul viitor, când Cluj-Napoca va fi Capitală Europeană a Tineretului, să deschidă Muzeul Național al Fotografiei, primul muzeu de acest fel care va funcționa permanent în România. Demersul este susținut activ de Colin Ford, fondatorul Muzeului Național Media din Marea Britanie, care a și participat, de altfel, la vernisajul expoziției din acest an.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu