Emil Boc: „Proiectul de la Roșia Montană ar trebui să fie retras”

Emil Boc, primarul Clujului

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a declarat miercuri, într-o conferință de presă că proiectul de lege privind exploatarea de la Roșia Montană ar trebui să fie retras de către Guvern.

„ Acest lucru ar trebuie să se facă din două motive, în primul rând proiectul este neconstituțional pentru că se oferă unei companii private atribuții de utilitate publică ce trebuie să aparțină numai Guvernului sau autorităților publice. Până la urmă compania care explotează este o companie privată și nu poate să facă expropieri în numele statului, deci din acest punct de vedere al regimului expropierilor , proiectul de lege este neconstituțional”, a declarat Emil Boc.

Pe de altă parte, edilul Clujului, a mai spus că, proiectul este neconstituțional și dacă aducem în discuție cazul Rompetrol . „Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un proiect cu o temă aproape similară ca proiect de lege, în sensul că asemenea competență ține de Guvern și nu de Parlament, iar Curtea Constituțională, în cazul Rompetrol a spus că, trebuie să rezolve Guvernul și nu Parlamentul asemenea probleme. În consecință proiectul fiind neconstituțional ar trebui să fie retras de către Guvern”, a mai adăugat Boc.

Referitor la organizarea unui referendum pe tema proiectului de la Roșia Montană, Boc a spus că, o consultare publică n-ar trebui să fie exclusă. „Până la urmă, în democrație suveranitatea aparține poporului după cum spune Constituția, care exercită prin organele sale reprezentative și prin referendum. Fiind o temă importantă n-ar trebui exclus din ecuație la un moment dat nici referendumul”, a încheiat primarul Clujului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu