Emil Boc anunță transformarea Clujului într-un „smart city”, cu bilete de autobuz plătite prin SMS

Emil Boc/ Foto: Dan Bodea

Statul la coadă în fața casieriilor RATUC se pregătește să devină o practică a trecutului dacă planul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, devine realitate: edilul șef al orașului a declarat joi, la manifestarea IT Days organizată la Cluj-Napoca de către o revistă de software, că îşi doreşte folosirea soluţiilor inteligente în domeniul IT în folosul cetăţenilor municipiului, unul dintre domenii fiind sistemul de ticketing pentru transportul în comun.

“Cu întreaga comunitate de IT din Cluj, vrem să facem din Cluj-Napoca un adevărat Smart City, adică un oraş care foloseşte soluţii inteligente şi soluţii tehnice moderne pentru a uşura viaţa cetăţenilor. În acest sens am dezvoltat plata prin SMS a parcărilor, plata on-line a taxelor şi impozitelor locale, programarea on-line a căsătoriilor, plăcuţe pe monumente şi clădiri istorice cu codul QR care poate fi scanat. Voi lansa propunerea către comunitatea IT de a lucra împreună la mai multe platforme Smart City, cum ar fi plata biletelor de autobuz prin SMS sau plata impozitelor şi taxelor de pe telefonul mobil. Vrem să folosim soluţii inteligente în domeniul IT în folosul cetăţenilor şi să fructificăm acest avantaj competitiv pe care îl are Clujul”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, municipalitatea clujeană îşi propune şi lansarea unei platforme inteligente, prin care fiecare locuitor al municipiului va avea posibilitatea de a încărca o poză cu o situaţie din oraş sau de pe strada sa pe care să o trimită primăriei, pentru a fi rezolvată în cel mai scurt timp.

“De asemenea, în parteneriat cu Clusterul IT vom dezvolta cel mai important proiect al Clujului din ultimii 20 de ani, şi anume Cluj Inovation City, un oraş într-un oraş, cu peste 100.000 de locuitori şi peste 20.000 de noi locuri de muncă create în domeniul IT, cercetării, dezvoltării şi inovării, care va schimba faţa Clujului”, a subliniat Emil Boc

Distribuie:

Postaţi un comentariu