Cazul Arșinel: plângere penală împotriva institutului condus de Lucan

Carte cu dedicație de la Emanuel Ungureanu pentru Mihai Lucan, transmisă prin intermediul Transilvania Reporter

Vineri, 27 septembrie, în ziua în care în urmă cu un an murea de afecțiuni renale Adina Bleotu, o tânără de 20 de ani, asistentul social Emanuel Ungureanu a depus o plângere penală în care cere Parchetului cercetarea cazului Arşinel.

Plângerea nu este îndreptată împotriva pacientului Arşinel, ci împotriva Institutului de Transplant din Cluj şi Agenţiei Naţionale de Transplant. În plângere Emanuel Ungureanu, preşedinte al unei asociaţii de caritate, cere anchetă privind respectarea legii în procedeul transplantului care i s-a făcut pacientului Arşinel. El suspectează conducerea Institutului şi a Agenţiei Naţionale de Transplant de abuz în serviciu şi de lipsă de transparenţă.

Emanuel Ungureanu spune că nu are nimic cu pacientul Arşinel, ci cu procedura prin care s-a efectuat transplantul acestui pacient şi nu altcuiva de pe lista de aşteptare care depăşeşte 3370 de pacienţi, pacienţi ce fac dializă de ani şi zeci de ani. „Nu vreau să lovesc în domnul Arşinel, ci în sistemul incorect, în monopolul asupra transplantului din România. Pentru că lumea transplantului nu este cum se vede la televizor, ea este plină de oameni care suferă, care aşteaptă, care se luptă singuri, într-o relaţie de dependenţă faţă de medicul care face transplant. Pacienţilor le este greu să spună ce nu e în regulă pentru că ei ştiu: tot acolo ajung, pe mâna medicului Lucan! De aceea cer spargerea acestui monopol, iar justiţia poate să dovedescă de ce trebuie neapărat făcut acest lucru”, a spus Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a lucrat cu ani în urmă în echipa doctorului Lucan şi astăzi, 27 septembrie, în ziua în care a depus o plângerea penală care-l vizează i-a trimis o dedicaţie pe o carte. Lucrarea este despre Transplantul renal pe înţelesul tuturor, iar Emanuel i-a scris următorul text doctorului Lucan: „Domnule Profesor, vă rog din suflet să trataţi pacienţii în mod egal. Toţi bolnavii României sunt parte din patrimoniul naţional. Insist cu rugămintea să nu mai luaţi bani niciodată de la amărâţi. Cu respect, Brancardierul”.

„Cazul este o provocare pentru procurori”, au declarat surse judiciare pentru „Transilvania Reporter”. „Există legislaţie în domeniul medical şi foarte rar ea este respectată, dar trebuie ca cineva să spargă sistemul şi să facă o cercetare curajoasă, temeinică. Urmează să se cheme la audieri persoanele responsabile, martorii şi toţi cei implicaţi. Iar acest caz poate să aducă în faţa opiniei publice o problemă gravă: netransparenţa şi lipsa de reguli din sistemul de sănătate. Practic, poţi face o listă cu neregulile prin care trece un pacient de când intră în spital şi până iese, pe ore! Dar asta trebuie probat.”

Citiți și Scrisoarea deschisă a lui Emanuel Ungureanu adresată lui Alexandru Arșinel, cea care a declanșat întreg scandalul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu