Ecologiștii protestează față de proiectului de exploatare de la Roșia Montană

După ce guvernul a aprobat proiectul de lege privind reglementarea exploatării miniere de la Roșia Montană, ecologiștii organizează duminică, 1 septembrie, un protest împotriva respectivului proiect. Oamenii sunt așteptați în Piața Unirii din Cluj-Napoca, începând cu ora 17.00.

“Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5, 69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

„1 septembrie 2013 este zi de luptă împotriva cianurii și fracturării. Facem un apel către cei care vor ieși duminică în stradă, indiferent pentru care dintre cele două cauze: nu uitați că România se află acum sub asediu. Roșia Montană și Bârladul reprezintă stâlpii de rezistență. Să ne facem ambele mesaje auzite, din București la Bârlad, din Cluj la Timișoara, Brașov, Alba Iulia, Tg. Mureș, Iași, Bruxelles sau Viena! Solidaritate”, au postat organizatorii protestului în evenimentul creat pe Facebook.

De asemenea, ecologiștii le-au cerut și celor care locuiesc în afara țării să se deplaseze duminică în fața ambasadelor și consulatelor României cu mesaje pentru salvarea Roșiei Montane.

Până joi, 29 august, la ora 14:00 peste 2.400 de persoane și-au anunțat prezența în Piața Unirii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu