Drapelul Clujului va fi dus pe vârful Everestului de Ciprian Pătraşcu

Alpinistul clujean Iuliu Ciprian Pătraşcu va porni într-o expediţie de cucerire a celui mai înalt vârf din lume, Everestul, unde ar urma să amplaseze drapelul judeţului Cluj.

Iulian Ciprian Pătraşcu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că îşi propune să stabilească două recorduri pentru judeţul Cluj, să atingă vârful Everestului (8.848 m) şi să urce fără oxigen până la altitudinea de 8.200 de metri.

„Voi încerca două premiere pentru Cluj. Prima va fi să trec pragul de 8.000 de metri fără oxigen. Voi merge pe partea nordică, partea chineză şi (…) încerc să ajung până la 8.200 de metri fără oxigen. De la 8.200 de metri în sus voi merge cu oxigen suplimentar până pe vârf şi înapoi. De la 8.000 de metri în sus se numeşte pragul morţii, nivelul de oxigen din aer scade la 30-35%, iar organismul începe să-şi reducă tot ce înseamnă activitate. A doua premieră, dacă mă voi simţi bine, va fi să merg până pe vârf”, a menţionat Ciprian Pătraşcu.

El a mai spus că plecarea în expediţie va fi pe 10 aprilie şi se va întoarce pe 30-31 mai. Expediţia este una internaţională din care, pe lângă Ciprian Pătraşcu, mai fac parte un olandez şi doi nepalezi.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Marius Mînzat, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că i-a înmânat drapelului Clujului pentru a încuraja sportul şi performanţa.

„Ciprian Pătraşcu a reuşit să atingă cinci din cele şapte cele mai înalte vârfuri din lume, fiecare pe un continent diferit. Anul trecut, Ciprian a reuşit performanţa de a deveni primul clujean şi al patrulea român care a reuşit să atingă cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica. (…) Pentru a marca buna colaborare pe care am avut-o şi pentru a încuraja performanţa şi sporul clujean înmânez temerarului alpinist un drapel al judeţului Cluj, însemn oficial pe care Ciprian Pătraşcu îl va duce pe culmile celui mai înalt vârf din lume”, a menţionat preşedintele CJ Cluj.

Postaţi un comentariu