Efectul Arșinel: clujeanul Luscalov, înlocuit de la șefia Agenției Naționale de Transplant. UPDATE Ce spune contestatarul său

Sursa: citynews.ro
Dan Luscalov (dreapta), alături de mentorul său, Mihai Lucan, cel care l-a operat pe Arșinel

UPDATE: Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei „Claudia Safta” din Cluj, cel care a contestat procedura de transplant în cazul Arşinel, crede că motivul schimbării lui Dan Luscalov are legătură cu cazul acesta în mod sigur, dar semnificaţia momentului este mai importantă decât sancţionarea unui director aflat în incompatibilitate: este desprinderea de un model comunist de a trata pacienţii şi de un stil feudal de a funcţiona în sistemul spitalicesc. „Am reclamat la Parchet starea de incompatibilitate gravă în care se afla directorul Luscalov al Agenţiei Naţionale de Transplant, în timp ce funcţiona ca subordonat al medicului Lucan cel care executa transplanturile. Poate că acesta este motivul demiterii sale, dar nu pot să nu remarc faptul că venirea lui Radu Deac la conducerea ANT înseamnă spargerea unui monopol pe transplant în România şi o rază de speranţă pentru transparentizarea şi democratizarea acestui domeniu vital pentru Sănătate”, a explicat pentru Transilvania Reporter, Emanuel Ungureanu.

„Efectul Arşinel” este pus de Emanuel Ungureanu şi pe seama presei care i-a preluat mesajul şi a făcut o breşă în sistemul de transplant controlat de cîţiva oameni şi dominat de tratarea preferenţială a pacienţilor. (Ruxandra Hurezean)


Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a decis înlocuirea clujeanului Dan Luscalov din funcția de director excutiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

În locul lui Luscalov a fost numit profesorul Radu Deac, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş.

„Având în vedere obiectivul major al Ministerului Sănătăţii de a îmbunătăţi activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant, astfel încât această instituţie să-şi recapete prestigiul recunoscut în lumea medicală, începând cu data de 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a numit în funcţia de director executiv al ANT pe prof. dr. Radu Deac”, se arată într-un comunicat de marţi al Ministerului Sănătăţii (MS).

Profesorul Radu Deac a precizat pentru Mediafax că l-a păstrat, în calitate de consilier, pe Dan Luscalov, dar și pe dr. Victor Zota, care a condus, şi el, ANT.

Odată cu numirea la şefia ANT, ministrul Sănătăţii i-a solicitat lui Deac ca, în perioada imediat următoare, să prezinte un plan de revigorare a Agenţiei, a mai precizat ministerul.

Dan Luscalov a fost membru din comisia Clinicii de Urologie din Cluj Napoca, cea care a luat decizia de transplant în cazul actorului Alexandru Arșinel.

Citiți și:

Distribuie:

Postaţi un comentariu