Condiții de lagăr în Căminul „Raluca Ripan” din Cluj

În căminul „Raluca Ripan”, căldura a avut nevoie de scandal și jigniri pentru a ajunge în caloriferele din camere.

Pentru majoritatea studenților, anii de facultate sunt grei. Fără mama care să facă mâncare și fără confortul de acasă, mulți dintre ei se plâng în primii ani de cât de grea este viața pe cont propriu. Însă pentru elevii și studenții cazați în căminul „Raluca Ripan”, situația este cu mult mai rea decât ar fi normal, chiriașii acuzând-o pe administratoarea facilității că a pus monopol pe căldura și  pe apa caldă din clădire și îi lasă pe elevi să înghețe de frig în camere unde tencuiala stă să cadă.

Atmosfera din căminul Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” de pe strada Bistriței din Cluj-Napoca, este de mult una tensionată.  Într-una dintre clădirile de cămin sunt cazate câte două sau patru eleve în 78 de camere, în timp ce clădirea „de sus” este rezervată personalului liceului și administratorului, Letiția Indolean. Ieri, când o elevă a vrut să intre pe domeniul celor favorizați pentru a se bucura, în premieră după doi ani, de un duș cu apă caldă, scandalul s-a declanșat, acuzații de tot felul fiind făcute de elevi la adresa doamnei Letiția.

Unii au televizor, alții stau în congelator

De doi ani de zile, elevii și studenții cazați în cămin poartă un război de gherilă cu administratorul Letiția Indolean, punctul culminant al scandalului fiind joi, când una dintre chiriașe a forțat intrarea în clădirea „de lux”, unde apa caldă există și caloriferele nu sunt asemeni frigiderelor. Din spusele elevelor, clădirea „de sus” dispune de televizor în cameră și este destinată „aristocrației” colegiului, în timp ce în clădirea „de jos”, pereții stau să cadă iar apa caldă este doar un vis frumos.

„Plătim și nu avem conditii: apa caldă este rece, situatie nereglementată de anul trecut, căldură nu este ! Își bat joc de noi și aruncă vina pe Primăria Municipiului Cluj-Napoca, pe motiv că nu vor să ne schimbe centrala de cămin. Ne mint că este de vina centrala și că nu am primit aprobare din partea Primăriei pentru a o schimba, dar administratorul de cămin, Indolean Letiția, cere portarilor și pedagogilor de zi și de noapte să oprească atât căldura, cât și apa caldă. Acest cămin nici nu ar trebui să funcționeze”, spune chiriașa care a pornit „răscoala”, rezidentă a căminului de nouă ani.

Atitudinea Letiției Indolean este confirmată și de Ștefania, locatară a căminului, care spune că problemele au început în urmă cu doi ani: „De doi ani tot așa stăm, fără căldură și fără apă caldă. Problema se tot rezolvă. Portarii spun că primesc ordin de la administrator să oprească centrala. Ei ascultă, normal, pentru că doamna Letiția le este șefă.  Azi-noapte am dormit cu trei bluze pe mine, cu șosete, am stat ghemuite toată noaptea ”, spune Ștefania.

1378040_10200594846135899_730177277_n

Imagine din interiorul căminului

Fără apă caldă și încălzire, elevele, studentele și celelalte chiariașe fac duș pe unde apucă și își spală rufele la prieteni: „Tavanele se crapă, cad bucățele din el, să nu mai pomenim de faptul că peretii arată cum arată, dar bine că avem curte frumoasă. Noi nu trebuie să ne spălăm, nici nu avem vase de spălat, nici nu avem nevoie de caldură. Pentru că totul e frumos, atunci când privim lucrurile din afară”.

De asemenea, potrivit elevilor din cămin, Letiția Indolean are și obiceiul de a solicita mici atenții de la chiriași, pentru a se menține relațiile de amiciție și a nu se ajunge la răzbunări: „Suntem multe fete care am trecut prin biroul ei, obligate să îi ducem ceva, dacă nu vrem să ni se fure lucruri din camere, sau mai rău, să ne trezim cu gândaci sau cu alte jeguri aruncate în cameră”, spune aceași elevă care a dorit ca numele să îi rămână anonim.

„Eleva care a spus așa ceva este o proastă”

Pusă față în față cu acuzațiile ce-i sunt aduse de elevi, Letiția Indolean se apără și spune că faptele imputate sunt pure invenții ale unor chiriași rău-voitori și recunoaște că sunt ceva probleme cu centrala dar în niciun caz așa cum se plâng elevii.

„Fata care a spus așa ceva este o proastă, minte cu nerușinare și habar nu are ce vorbește. Și aseară, caloriferele erau fierbinți. La fel ca în orice alt cămin, când nu este apă caldă la baie este căldură și invers. Nu e adevărat că le-aș fi cerut elevilor ceva, niciodată nu am făcut asta. Eu le spun pedagogilor și portarilor să meargă să resteze centrală, pentru că are ceva probleme, nicidecum să o oprească. Dacă tot nu le place aici de ce nu au plecat altundeva?”, a declarat Letiția Indolean, contactată vineri de Transilvania Reporter.

După scandalul declanșat ieri, în această după-amiază căldura a năvălit în camerele din cămin, spre încântarea celor cazați în clădire: „Azi-dimineață (n.r dimineața zilei de vineri) caloriferele erau înghețate bocnă. Astăzi, când am venit, erau deja fierbinți. Chiar o auzisem pe doamna Letiția vorbind cu cineva la telefon și spunea că tot timpul a fost așa. Nici vorbă, dar ce să spună și ea”, a mai adăugat Ștefania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu