FOTO & VIDEO Mii de protestatari în centrul Clujului: ”România, trezește-te!”

UPDATE 8:

Mai jos puteți vedea un video cu protestul de la Cluj-Napoca:

UPDATE 7: 

Cei peste 6.000 de protestatari s-au oprit câteva minute în sensul giratoriu din Piața Mărăști și au fluturat steagurile pe care le poartă strigând ”România trezește-te!”. Acum aceștia se întorc pe Bulevardul 21 decembrie 1989 către centru. Traficul este blocat în zonă.

UPDATE 6:

Marșul continuă pe strada Dorobanților care a fost complet închisă circulației de către Poliție. Protestatarii se îndreaptă spre cartierul Mărăști. Ei scandează ”Veniți cu noi!” iar oamenii au ieșit în balcoane. Potrivit jandarmilor sunt peste 5000 de persoane care participă la protest.

UPDATE 5:

Protestatarii au ajuns în Piața Avram Iancu. Traficul este complet blocat pe strada Iuliu Maniu unde s-a format o coloană de mașini de câteva sute de metri.

coloana pe eroilor

protestul-de-sus

UPDATE 4:

În jurul orei 18.30 protestatarii au părăsit Piața Unirii pentru a se îndrepta spre Bulevardul Eroilor. În Piata Unirii răsuna din nou în boxe muzica anilor ’30 cu ocazia Festivalului Interbelic. Protestatarii se retrag pe melodia ”What a wonderful time up there” în interpretarea lui Pat Boone.

UPDATE 3: 

Prezență inedită la protestul Roșia Montană. O pereche de miri au venit în Piața Unirii să participe la miting.

miri la protest

UPDATE 2:

Peste 1.000 de clujeni scandează în Piața Unirii, printre ei se numără și soția fostului premier Emil Boc, Oana Boc.
Liderii protestatarilor iau pe rând cuvântul pe scena improvizată din fața statuii lui Matei Corvin, incriminându-i pe cei aflați la putere în legătură cu modul în care gestionează proiectul Roșia Montană. Protestatarii aduc în discuție și subiectul mass-mediei, dezbinată de lupta între partide.”Va trebui să mai ieșiți în stradă de multe ori” este indemnul lui Cornel Valcu, unul dintre cei care a luat cuvântul pe scenă.

oana boc la proteste

UPDATE:
“Sper să vină cel puțin la fel de multă lume ca data trecută și sper ca aceste proteste să aibă un efect și revendicările noastre să fie și îndeplinite. Auzite sunt sigur. Din câte știu sunt oameni care au venit de la Gherla, de la Turda și am înțeles că este un număr destul de mare de moți, circa 300, de la Mărișel și comunele învecinate. Deși s-au anunțat pe Facebook peste 2600 de protestatari, numărul acestora va fi mult mai mare. Vom continua protestele până când cererile noastre vor fi îndeplinite”, a precizat Mihnea Blidariu, unul dintre protestatari. În Piața Unirii, la această oră continuă să vină grupuri de persoane. proteste cluj protestatari

protestatar

Câteva sute de clujeni s-au adunat deja în Piaţa Unirii pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Aici sunt aşteptaţi peste 2500 de oameni care au confirmat prezenţa pe reţelele de socializare.

Protestatarii transmit pe pagina virtuală a evenimentului că acesta e doar începutul: “După manifestaţiile de amploare de duminică, 8 septembrie 2013, clasa politică din România a fost profund zdruncinată de voi, de zecile de mii de oameni frumoşi, demni şi cu conştiinţa. Oligarhiei trans-partinice au început să-i tremure genunchii, politicienii au început să se bâlbâie şi să se contrazică, dezinformările presei aservite politic au continuat, într-un jalnic spectacol ce contrastează atât de puternic cu spectacolul libertăţii, democraţiei directe şi demnităţii din stradă! Şi pentru că ne-am pierdut încrederea în politicieni şi nu mai credem decât ce vedem scris negru pe alb; şi pentru că ne dorim soluţii de dezvoltare durabilă pentru Roşia Montană; şi pentru că vrem o Românie fără cianură şi fără politicieni incompetenţi”, transmit protestatarii.

Solicitările protestatarilor:

Respingerea în regim de urgenţă în Parlament a legii speciale pentru Roşia Montană

Respingerea de către Guvern a acordului de mediu pentru proiectul de la Roşia Montană

Adoptarea unei legi care să interzică folosirea cianurilor în mineritul aurifer pe teritoriul României

Demisia Ministrului Culturii (Daniel Barbu), a Ministrului Marilor Proiecte (Dan Şova), a Ministrului Mediului (Rovana Plumb), a şefului Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (Gheorghe Duţu) şi a Primului Ministru, Victor Ponta

Includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Proteste similare sunt anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov.De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

În acelaşi timp, la Roşia Montană,  sute de români din toată ţara s-au adunat pentru a fi alături de cei 33 de mineri blocaţi în subteran.

Cristina Beligăr, Claudia Romitan, Foto:Dan Bodea

1 Comentariu

  1. Florin Clujeanu spune:

    ce nevasta faina are Boc !

Postaţi un comentariu