Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jucu, reabilitat pe bani europeni

Consiliul Județean Cluj a câștigat un nou proiect cu finanțare europeană care vizează modernizarea și dotarea centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Jucu. Acesta este al patrulea și ultimul proiect din seria celor are vizează reabilitarea obiectivelor sociale acceptat la finanțare prin axa 1 a POR.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilități neuropsihice severe din centru, valoarea totală fiind de 5.303.784, 79 lei, din care contribuția Consiliului Județean Cluj este de doar 2%, respectiv 106.075, 70 lei, durata de implementare fiind de 18 luni.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu funcţionează într-o clădire construită în anul 1974, care până în anul 2000 când a fost preluată de către D.G.A.S.P.C. Cluj, a avut o altă destinaţie, respectiv a funcţionat ca şcoală pentru copiii cu deficienţe fizice. În anul 2002 s-a realizat o primă recompartimentare parțială a spaţiilor și s-au creat grupuri sanitare cu acces din camerele beneficiarilor, precum şi a unor camere cu funcţiuni necesare desfăşurării activităţii centrului.

În anul 2009 copiii din centru au fost transferaţi la casele de Tip Familial din Cluj, aşezământul schimbându-şi destinaţia în Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap.

Serviciile furnizate în prezent în cadrul centrului se referă la: îngrijire (hrănire, igienă corporală, supravegherea şi menţinerea sănătăţii), recuperare (activităţi de formare/ dezvoltare a abilităţilor de autoservire, de consolidare a autonomiei personale, gimnastică de menţinere a tonusului muscular şi a mobilităţii, masaj de recuperare, etc.), integrare/reintegrare socială – activităţile desfăşurate sunt în funcţie de nevoile identificate pentru fiecare beneficiar.

La această dată, pentru o bună funcționalitate, clădirea necesită investiţii în infrastructură şi echipamente, modernizarea spaţiilor de cazare, spaţiilor comune și grupurilor sanitare, pentru a se crea cadrul optim de furnizare a serviciilor şi desfăşurare a activităţilor specifice cu beneficiarii.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu are o capacitate de 50 de locuri şi în prezent oferă servicii unui număr de 47 de tineri. Din cei 47 de beneficiari, 22 sunt de sex masculin şi sunt găzduiţi la parterul clădirii, iar 25 de beneficiari de sex feminin sunt găzduiţi la nivelul întâi al clădirii. Nivelul doi este dezafectat iar la nivelul trei se găsesc câteva săli destinate activităţilor cu beneficiarii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu