Cele mai prospere ţări ale lumii (şi secretele lor)

Ţara care a urcat cel mai spectaculos este Indonezia, care în ultimii 7 ani a reuşit să urce 21 de poziţii, ajungând acum pe locul 69.

Ce înseamnă prosperitatea? Conceptul cuprinde mai mult decât bogăţia materială, mai mult decât bunăstarea – nu poţi fi prosper dacă nu te simţi în siguranţă, ori dacă nu ai acces la servicii medicale de calitate, oricât ai fi de bogat. Astfel, clasamentul celor mai prospere ţări din lume este alcătuit după opt criterii: economia, antreprenoriat şi oportunităţile de afaceri, educaţia, sănătatea, siguranţa, libertatea personală, guvernarea, venitul pe cap de locuitor.

Cercetarea include 142 de ţări şi este realizată de Institutul Legatum din Londra, descris drept un „think tank” şi organizaţie caritabilă şi educaţională, concentrat pe „promovarea prosperităţii”. Anul acesta au fost puţine schimbări în rândul ţărilor considerate prospere şi în studiile anterioare. Însă institutul publică şi o concluzie îngrijorătoare: lumea în care trăim devine tot mai nesigură, tot mai periculoasă. Din păcate, evenimentele din ultimele zile confirmă acest lucru.

Norvegia cea prosperă

Clasamentul prosperităţii din anul 2015 a fost publicat la începutul lunii noiembrie, iar pe primul loc se situează Norvegia, care este considerată cea mai prosperă ţară din lume pentru al şaptelea an la rând. Pe următoarele locuri sunt: Elveţia, Danemarca, Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Australia, Olanda, Finlanda, Irlanda.
Ţările scandinave au avut scoruri mari la factori precum educaţia, antreprenoriatul şi oportunitatea, economia, sănătatea şi capitalul social. Norvegia este o ţară bogată în petrol, cu o economie înfloritoare, care se dezvoltă în afara Uniunii Europene. Acest stat are un sistem de beneficii neobişnuit de generos şi o vârstă de pensionare mică. Pe de altă parte, ţările nordice au fost criticate pentru eşecurile din şomaj: Suedia are o rată a şomajului de 7, 8%, Danemarca de 6, 3%, iar Finlanda de 9, 4%, notează „The Telegraph“.

Ce are Norvegia atât de special? Ţara este destul de mică şi numără în jur de 5 milioane de locuitori – dintre care aproximativ o treime trăiesc în capitala Oslo, iar restul sunt împrăştiaţi în aşezări mici. La sfârşitul anilor ’60, norvegienii au descoperit petrol şi gaze naturale pe teritoriile proprii, iar de atunci economia s-a dezvoltat constant şi puternic. Bazându-se pe aceste resurse, pe stabilitatea ţării din punct de vedere social şi economic, norvegienii au refuzat, de două ori, să adere la Uniunea Europeană. Nici astăzi nu fac parte din „spaţiul comunitar”, dar nici nu s-au oprit din dezvoltare. În ultimele decenii, au fost create tot mai multe locuri de muncă bine plătite, s-a pus accentul pe educaţie, s-a dezvoltat sistemul de sănătate şi cel de beneficii sociale. Costurile pentru pornirea unei afaceri sunt printre cele mai mici din Europa. Iar 94% din norvegieni, deşi sunt percepuţi ca nişte oameni reci, sunt convinşi că se pot baza pe alţii, atunci când au nevoie.

Ţările nordice se păstrează în fruntea clasamentului,   Norvegia fiind numită cea mai prosperă ţară a lumii,   pentru al şaptelea an la rând,   potrivit Indexului Prosperităţii publicat de „The Legatum Institute“.

Ţările nordice se păstrează în fruntea clasamentului, Norvegia fiind numită cea mai prosperă ţară a lumii, pentru al şaptelea an la rând, potrivit Indexului Prosperităţii publicat de „The Legatum Institute“.

Norvegieni, implicaţi social

De altfel, Norvegia are cel mai mare scor la capitolul „Capital social”. Asta înseamnă, potrivit studiului, că 60% din populaţie a donat bani către organizaţiile caritabile în ultima lună, 55, 6% au ajutat un străin aflat la nevoie şi 94%, după cum spuneam mai sus, ştiu că au cui să ceară ajutor. Pe de altă parte, numai 13, 5% frecventează locuri de rugăciune – faţă de 49%, la nivel global! – şi mai puţin de jumătate dintre norvegieni sunt căsătoriţi (45, 5%). În aceeaşi ordine de idei, 32% dintre cetăţenii acestei ţări s-au implicat în acţiuni de voluntariat şi aproape 75% cred că pot avea încredere în majoritatea oamenilor. Iată, deci, câteva trăsături care ne sunt puţin străine şi chiar ciudate nouă, românilor.

Securitatea şi siguranţa este capitolul unde norvegienii s-au clasat cel mai jos – doar locul 8, în lume. Dar studiul spune că numai 12% dintre norvegieni au declarat că li s-a furat ceva în ultimul an, iar 3% au fost agresaţi în vreun fel. Prin urmare, aproape 87% din cetăţeni spun că se simt în siguranţă să umble noaptea pe străzi.

În ceea ce priveşte sistemul medical, Norvegia a ajuns pe locul 4 din ţările incluse în studiu. Rata de vaccinare în această ţară este de 94%, iar numai 24% dintre oameni au declarat că au avut probleme medicale. Aproape 85% sunt mulţumiţi de starea proprie de sănătate, 95% sunt mulţumiţi de calitatea apei, numai 29% şi-au făcut griji în legătură cu vreo problemă personală în ziua precedentă, iar speranţa de viaţă este de 81 de ani.

Norvegia a fost numită cea mai prosperă ţară din lume,   pentru al şaptelea an la rând,   în timp ce ţările vecine ca Danemarca şi Suedia ocupă şi ele locuri fruntaşe.

Norvegia a fost numită cea mai prosperă ţară din lume, pentru al şaptelea an la rând, în timp ce ţările vecine ca Danemarca şi Suedia ocupă şi ele locuri fruntaşe.

Nu avem încredere, doar credinţă

În ţara noastră, lucrurile sunt cu totul altfel. Stăm cel mai prost la „Capital social” (locul 109 în lume), dar binişor în ceea ce priveşte libertatea personală (locul 37). Per total, România este anul acesta pe locul 50, sub Grecia şi peste Bulgaria şi China. Iar pentru a compara rezultatele noastre cu ale Norvegiei, să le luăm pe rând: 24% dintre români au donat bani organizaţiilor caritabile, 54, 5% au ajutat un străin, iar 75, 5% cred că se pot baza pe prieteni şi familie, la nevoie. Românii nu cred că pot avea încredere în oameni (numai 15%!), dar merg în număr mai mare la biserică (36, 4%). Aproape 60% dintre români sunt căsătoriţi, mai arată studiul, şi numai 7% au făcut voluntariat.

Nici cu sistemul de sănătate nu stăm prea bine, însă aici nu putem spune că sunt surprize. Rata de vaccinare contra bolilor infecţioase este de 89%, iar 60% dintre români sunt mulţumiţi de starea lor de sănătate. Speranţa de viaţă este de 74, 5 ani, 37% dintre cetăţenii noştri au avut probleme medicale şi aproape jumătate au griji care îi frământă zilnic.

Potrivit studiului, cea mai mare problemă a ţării noastre este la venitul pe cap de locuitor, însă nu stăm prea bine nici la încrederea în sistemul de justiţie sau în găsirea unui loc de muncă. Oricum, România a „crescut” cu zece locuri faţă de aceleaşi top de anul trecut. Republica Moldova se găseşte pe locul 92.

Cum a „urcat” Indonezia

Studiul a subliniat şi creşterea economiilor sud-estice din Asia. Singapore apare pe primul loc în sub-indexul economic al ţărilor sud-estice din Asia, surclasând Elveţia, „campioana” de anul trecut. Pe de altă parte, Singapore a fost clasat abia pe locul 17 în Indicele Prosperităţii, pentru că are probleme serioase la capitolul libertate personală şi venit pe cap de locuitor.

Indonezia a fost numită cel mai bun performer din punct de vedere economic, urcând 21 de locuri în clasamentul global al ultimilor şapte ani, cel mai mare salt înregistrat de vreo ţară. Ţara a urcat 23 de locuri din punct de vedere al economiei şi 14 în ceea ce priveşte antreprenoriatul. Aceste performanţe se datorează unor măsuri precum scăderea costurilor pentru pornirea unei afaceri, dar şi creşterii numărului de cetăţeni care sunt mulţumiţi de traiul în patria lor şi sporirii numărului de servere securizate de internet.

Dezvoltarea grupării teroriste Statul Islamic a schimbat peisajul securităţii din Orientul Mijlociu,   arată raportul,   avertizând că lumea devine un loc din ce în ce mai periculos.

Dezvoltarea grupării teroriste Statul Islamic a schimbat peisajul securităţii din Orientul Mijlociu, arată raportul, avertizând că lumea devine un loc din ce în ce mai periculos.

America cea nesigură

Raportul avertizează şi despre problemele Chinei, deoarece şomajul a crescut, iar aşteptările pe piaţa muncii sunt printre cele mai scăzute din Asia. China este pe locul al treilea ca forţă economică, dar abia pe locul 52 în top, din cauza lipsei de siguranţă şi de libertate personală.

Surprinzător, Statele Unite ocupă abia locul 11, pentru că este considerată ţara cea mai nesigură din rândul celor cu o economie puternică. SUA au căzut un loc în clasamentul mondial din cauza siguranţei şi securităţii – considerându-se că statul susţine violenţe precum crime, torturi, dispariţii şi încarcerări din motive politice. În urma unor rapoarte ale grupării activiste Amnesty International, SUA a înregistrat un loc inferior din cauza detenţiei prizonierilor în închisoarea din Guantanamo, pentru că ţine prizonieri la izolare în închisori, pentru pedeapsa cu moartea şi pentru uzul de forţă al poliţiei.

În cădere în clasament se află şi Statele Unite ale Americii,   performanţele ţării fiind umbrite de nivelurile scăzute ale siguranţei şi securităţii. Cea mai mare economie a lumii a căzut un loc,   pe 11,   în topul general.

În cădere în clasament se află şi Statele Unite ale Americii, performanţele ţării fiind umbrite de nivelurile scăzute ale siguranţei şi securităţii. Cea mai mare economie a lumii a căzut un loc, pe 11, în topul general.

Din punctul de vedere al nesiguranţei, SUA este plasată alături de Venezuela, Republica Dominicană, El Salvador şi Arabia Saudită. Raportul avertizează că lumea devine un loc tot mai periculos, în principal din cauza dezvoltării grupării teroriste Statul Islamic. În ultimii şapte ani, siguranţa şi securitatea au scăzut dramatic în Africa şi în Orientul Mijlociu. De fapt, toate regiunile, în afară de Europa, au devenit puţin mai nesigure, din cauza violenţelor, a tensiunilor şi a refugiaţilor. În lumina recentelor evenimente din Paris, cel mai probabil indicele european de siguranţă va fi mai scăzut la următorul raport.

Cea mai bună ţară pentru afaceri

În schimb, cea mai sigură ţară din lume este în acest an Hong Kong, care ocupă primul loc la acest capitol pentru al treilea an consecutiv.
Marea Britanie ocupă locul al 15-lea, reuşind să obţină cea mai mare inversare de poziţii dintre ţările dezvoltate, potrivit Indexului Prosperităţii. Marea Britanie are cel mai mare nivel al angajărilor dintre cele mai sărace 20 de procente ale populaţiei, comparativ cu orice economie majoră a UE. În 2009, doar 6% dintre cei mai săraci aveau o slujbă cu normă întreagă. În 2014, acest număr a crescut de cinci ori, ajungând la 30%. Marea Britanie este pe locul 6 în ceea ce priveşte oportunităţile de afaceri şi antreprenoriat – iar în Europa, este cea mai bună ţară în care poţi porni o afacere. Potrivit studiului, 88% dintre britanici se declară convinşi că poţi reuşi în viaţă dacă munceşti din greu, în creştere cu patru procente faţă de anul trecut.

Canada a ajuns pe primul loc în sub-indexul Libertăţii Personale,   având scoruri mari la toleranţă şi libertăţi civile.

Canada a ajuns pe primul loc în sub-indexul Libertăţii Personale, având scoruri mari la toleranţă şi libertăţi civile.

Canada, Norvegia, Noua Zeelandă, Islanda şi Irlanda sunt cele mai tolerante cinci ţări în privinţa imigranţilor: aproximativ nouă din zece cetăţeni consideră că ţara lor este primitoare pentru imigranţi. Canada este şi cea mai liberă ţară, ajungând pe locul întâi, după ce a urcat cinci poziţii. Această ţară este cea mai tolerantă cu imigranţii şi a cincea în topul toleranţei faţă de minorităţile etnice. 92% dintre canadieni se declară convinşi că îşi pot alege şi croi propriul drum în viaţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu