Cei 770 de elevi ai Liceului Teoretic “Mihai Eminescu” vor începe şcoala în alte unităţi de învăţământ. “Sălile de clasă arată ca nişte grajduri!”

Gheorghe Vuşcan va efectua şi zilele următoare astfel de inspecţii, cu precădere în zonele rurale

Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj a vizitat astăzi, 8 septembrie, mai multe şcoli din Cluj-Napoca pentru a vedea care este stadiul lucrărilor desfăşurate şi dacă unităţile de învăţământ sunt pregătite sau nu pentru începerea noului an şcolar. Dacă în cazul Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca lucrările sunt pe pe ultima sută de metri, nu acelaşi lucru se poate spune despre Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” sau Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”.

Cea mai critică situaţia întâlnită până acum pe teren este cea de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”. Cei 770 de elevi care învaţă aici vor începe anul şcolar în alte unităţi de învăţământ. “Nu se poate aşa ceva. Sălile de clasă arată ca nişte grajduri”, a spus prefectul.

“În mod categoric luni, 14 septembrie aici nu va începe şcoala. Insituţia Prefectului va avea o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj, cu directorul Liceului Teoretic “Mihai Eminescu”, cu directorii altor unităţi de învăţământ pentru a vedea unde vor fi repartizaţi elevii. În mod normal, conform contractului, constructorul trebuie să finalizeze toate lucrările pe 6 mai 2016, dar acesta a promis că până la începerea noului an şcoalr vor fi gata 20 de clase din cele 31. La ora actuală nu este finalizată nici măcar o clasă. Cablurile atârnă din tavan, pe jos sunt şape, sălile sunt neechipate, toate dotările sunt într-un beci. Nu se pot face ore în asemenea condiţii”, a declarat pentru Transilvania Reporter, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Ana Maria Danciu.

Gheorghe Vuşcan a realizat aceste inspecţii, total întâmplător, ca în fiecare an.

“În cadrul Şcolii Generale “Ion Agârbiceanu”, aceeaşi problemă, acelaşi contructor. Aici au decopertat două corpuri. Lucrările nu sunt gata, ar trebui să fie gata în decembrie 2015.  Cei 1.500 de elevi vor merge la şcoală în două schimburi. Aici am găsit pe teren cinci muncitori, deşi în contract scria clar că trebuie să fie 105 oameni pe zi la muncă. La Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, la fel, am găsit 5 muncitori, deşi ar fi trebuit să fie 40. Oamenii nici măcar nu ştiau cine este angajatorul”, a mai spus Ana Maria Danciu.

În cazul ambelor instituţii de învăţământ cu probleme, lucrările sunt realizate pe fonduri europene. Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

În cazul celor două şcoli, lucrările au început în 6 iulie 2015 şi sunt realizate de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCTII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SA + SC DAVA INVEST SRL, care a câştigat ambele licitaţii.

[stextbox id=”custom”]

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”

Valoare contract lucrări 12.178738 lei fără TVA (15.101.635 lei cu TVA).

Rezultate preconizate:

– mansardarea corpului principal existent şi extinderea acestui corp pe latura vestică, la acelaşi regim de înălţime (P+1)

–  extinderea sălii de sport

– realizarea unei săli multifuncţionale, de festivităţi, conferinţe

– 11 săli noi de clasă şi cabinete/laboratoare.

Dotări – Mobilier: 338 buc; Echipamente didactice cabinete şi laboratoare: 43 buc: Echipamente specifice sală de sport: 123 buc,   achiziţionarea a 174 buc echipamente IT.

Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”

Valoare contract lucrări 19.039.978 lei fără TVA (23.609.572 lei cu TVA).

Rezultate preconizate:

– etajarea corpurilor C şi D (mai noi) şi realizarea a două extinderi P+3, una între corpurile A şi B şi alta între corpurile B şi D

– realizarea unei sali multifunctionale, de festivitati conferinte etc

– 20 de noi săli de clasă şi cabinete/laboratoare

Dotări: Mobilier: 1254 buc; Echipamente didactice cabinete şi laboratoare: 721 buc; achiziţionarea a 421 buc echipamente IT.

[/stextbox]

Conform Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, elevii de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” vor începe școala la Colegiul „Anghel Saligni”, cei din cliclul primar și la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” cei din clasele VIII- XII.

Distribuie:

Postaţi un comentariu