Casa care dansează

Deschiderea oficială a festivalului „Colours of Cluj” le rezervă spectatorilor și un experiment artistic inedit, pus în scenă de Klaus Obermaier, unul dintre cei mai apreciați artiști media ai momentului. „Dancing House” („Casa care dansează”) este un proiect de videomapping interactiv – o proiecție video pe fațada clădirii de pe Bulevardul Eroilor, numărul 1, la care pot participa toți spectatorii. Practic, imaginea video proiectată pe clădire va fi controlată direct de către privitori, prin mișcările lor. Evenimentul este inspirat de tema acestei prime ediții a festivalului: „Împreună”.

Lansarea proiectului „Dancing House” va avea loc joi seară, de la ora 22.00, în cadrul festivității de deschidere oficială a festivalului. Cei care nu pot ajunge, dar vor „să miște” clădirea sunt așteptați și vineri, sâmbătă și duminică, de la 22.30.

„În era social media, cu Facebook şi Google+, aşteptările tinerei generații de la artă s-au schimbat, mergând mai ales lucrări de artă în domeniul public. Instalaţiile interactive trec de receptarea pasivă și amuzament deoarece creează o experienţă imersivă şi comunicativă. Lucrarea de artă devine vie numai prin participarea activă a vizitatorilor, prin felul ludic în care aceştia o folosesc. Receptorii pasivi se transformă în jucători creativi. În Dancing House, utilizatorii sunt invitaţi să se mişte, să sară şi astfel să ajungă – aşa cum sugerează şi titlul – să danseze: atât ei, cât şi clădirea”, explică artistul Klaus Obermaier.

Distribuie:

Postaţi un comentariu