Boc acuză Consiliul Județean: „Am fost tras pe sfoară!”

Foto: Dan Bodea

Primarul municipiul Cluj-Napoca, Emil Boc, a ieșit din nou la atac împotriva Consiliului Județean Cluj pe tema gunoaielor. Boc susține că nu se mai bazează pe soluțiie oferite de „specilaliții” CJ Cluj care l-au dezamăgit în repetate rânduri și că, dacă e lăsat să scoată municipiul Cluj-Napoca din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, din care face parte și Consiliul Județean Cluj, dar și alte comune din județ, acesta le poate oferi clujenilor o soluție pe termen lung și anume, un incinerator care să rezolve pe cel puțin zece ani problema deșeurilor.

„Eu nu mă mai bazez pe Consiliul Județean unde se caută soluții temporare în problema deșeurilor. Am fost tras pe sfoară, am fost păcălit, am fost manipulat timp de patru luni de către specialiștii din Consiliul Județean Cluj, care ne-au dus pe o pistă falsă și cu trei zile înainte, am fost pus în situația de a nu mai avea unde duce gunoaiele municipiulu.  Am intrat în acea criză uriașă fiind nevoit să port discuții cu toate muncipalitățile din Transilvania și nu numai. Am găsit înțelegere numai la Alba Iulia până în 15 iulie, dar a fost extrem de importantă acea gură de oxigen, pentru ca apoi să găsesc a doua soluție: muncipiul Oradea până pe 15 octombrie. După această lecție de neprofesionalism pe care am primit-o de la specialiștii Consiliului Județean, am încetat să mă mai bazez pe soluțiile lor. În acest moment lucrez la o soluție pe termen mediu pentru municipiul Cluj-Napoca, astfel încât clujenii să nu rămână niciodată cu gunoaiele în stradă. Sarcina Consiliului Județean este, în primul rând, să termine Centrul de Deșeuri. Când acesta va fi gata, vor scădea și prețurile la gunoaie, pentru că atunci vor fi neutralizate deșeurile într-un singur loc. Până atunci vor fi costuri suplimentare de transport, până atunci totul e temporar”, a precizat Emil Boc.

Investitorii stau la ușă

„Dacă noi suntem lăsați să ne facem singuri treaba, pe termen mediu și lung, în șase luni de zile, avem investitori care sunt dispuși să ne pună la dispoziție un incinerator, cu condiția să le dăm dreptul de a utiliza și de a exploata gunoaiele minim zece ani. Nu putem face acest lucru pentru că nu știm când termină cei de la Consiliul Județean Centrul de Deșeuri. Cine vine să îți facă un incinerator pentru trei luni sau șase luni? Dacă ni s-ar spune că nu mai intrăm în Centrul de Deșeuri al Județului Cluj și Primăria Cluj se descurcă, investitorii ne stau la ușă. Au fost ani de zile investitori care ne-au întrebat lunar dacă nu dorim acest lucru. Noi am vrea, dar suntem prinși în proiectul cu Centrul de Deșeuri. Dacă ei schimbă strategia județeană și spun că pot face acest lucru fără municipiu, vă asigur că nu mai pomenesc cuvâtul Consiliul Județean în vecii vecilor, cu privire la problema deșeurilor. Am putea avea în șase luni incineratorul nostru. Muncipalitatea găsește oricând un investitor care să vină cu zero costuri pentru cetățeni, care să pună la dispoziție un incinerator și să își recupereze investiția din exploatarea deșeurilor, adică transformarea lor în energie și alte produse de profil. Dacă ei ar schimba strategia, noi nu am avea o problemă să venim cu soluția pe termen lung. Ar fi cel mai simplu să ne retragem, dar ar cădea proiectul cu depozitul ecologic de la Pata Rât”, a mai spus edilul.

Primarul nu l-a acuzat pe actualul președinte al Consiliului Județean, Mihai Seplecan, întrucât acesta ocupă această funcție doar de o lună, îndreptându-și acuzele spre „funcționarii și managerii de proiect care sunt eterni acolo”, spre cei care au participat la ședința din februarie cu oficialitățile din județ și de la Ministerul Mediului, unde au aflat exact ce pași trebuie să facă pentru ca până pe 15 iulie problema deșeurilor să fie rezolvată, dar care nu au luat atitudine în acest sens.

Distribuie:

Postaţi un comentariu