Blocurile turn de pe strada Măceşului ar putea fi demolate. Prefectura a atacat autorizaţiile de construire

Prefectura Cluj a atacat în contencios administrativ HCL Cluj-Napoca nr.458/4.11.2008 şi cinci autorizaţii de construire emise de primarul Municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre Hotărârea de Consiliu care aprobă Planul Urbanistic Zonal pentru ansamblu mixt de locuinţe şi dotări pe strada Măceşului est, din cartierul Bună Ziua.

Construirea a nouă blocuri turn în această zonă a fost contestată vehement de către cetăţenii din zonă. În ultimele săptămâni oamenii au protestat în fiecare weekend blocând drumul de acces prin parcarea maşinilor, pentru a demonstra că ridicarea celor nouă clădiri va sufoca zona.

Autorizaţiile de construire au fost apreciate ca nelegale de prefectul Gheorghe Vuşcan şi subprefectul Mihnea Iuoraş. “S-a solicitat instanţei anularea actelor administrative, suspendarea autorizaţiilor de construire, oprirea lucrărilor, precum şi demolarea construcţiilor deja realizate. Acţiunea face obiectul dosarului nr.1467/117/2014 aflat pe rol la Tribunalul Cluj şi a fost înregistrată la data de 14.03.2014. Motivele care au stat la baza formulării acţiunii în contencios administrativ sunt următoarele: încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la promovarea Planurilor Urbanistice Zonale cu scop declarat de promovare a unui anumit proiect de investiţii, încălcarea prevederilor legale în vigoare privind nerespectarea regimului de înălţime şi aspectul exterior al clădirilor, totodată nu au fost respectate normele în vigoare referitoare la asigurarea gradului de însorire a locuinţelor. De asemenea, Instituţia Prefectului a solicitat Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi Inspectoratului de Stat în Construcţii să informeze beneficiarii cu privire la necesitatea opririi lucrărilor”, se arată în comunicatul instituţiei.

Prima victorie în războiul cu abuzurile din urbanismul local

Cetăţenii din zonă s-au organizat într-o asociaţie pentru a-şi apăra drepturile. După decizia de azi a prefecturii aceştia au scris pe siteul stradamacesului.ro: “După luni bune de acțiuni, proteste, mult stres dar și multe consultări datătoare de speranță iată ca se arată si prima victorie a cetatenilor. După o analiză obiectivă a situației și după îndelungi consultări cu juriștii, Prefectul de Cluj a decis să atace în contencios administrativ HCL-ul, PUZ-ul și autorizațiile de construire emise de autoritatea locala solicitând instanței anularea acestora. Acțiunea prefectului odata înregistrata suspendă de drept lucrările pe șantier. În mod legal dezvoltatorul este obligat să sisteze imediat orice activitate de construire până la soluționarea cauzei de către instanță. Vom fi deosebit de vigilenți în următoarea perioadă și vom monitoriza zona pentru a ne convinge că această prevedere importantă ce decurge din acțiunea prefectului va fi respectată întocmai. În caz contrar nu vom ezita să depunem plângeri penale împotriva celor care nu vor respecta această prevedere legală cât și împotriva celor care vor încerca să obstrucționeze sau să întârzie prin orice mijloace punerea ei în aplicare”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu