Baza aeriană de la Câmpia Turzii se extinde şi modernizează. Rusia este o ameninţare

Elicopter Puma SOCAT fotografiat la Câmpia Turzii în timpul unui exercițiu demonstrative din iulie 2014 | Foto: Dan Bodea

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat, joi, că Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată în acest an, prin extinedrea platformei de parcare şi refacerea pistei.

„Ca o noutate, anul acesta vom începe lucrări de modernizare şi de etindere a Bazei aeriene de la Câmpia Turzii, ele constând în extinderea platformelor de parcare şi refacerea pistei, dar şi elemente de comandă şi control, care vizează dirijarea şi coordonarea zborurilor”, a precizat Mircea Duşa.

El a mai spus că lucrările vor începe în partea a doua a anului în curs şi că vor dura circa şase luni.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, participă la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american Dacian Thunder 2015, care are loc la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

„Organizăm mai multe exerciţii de pregătire şi instruire, în comun cu partenerii noştri din SUA, atât la nivelul forţelor terestre, cât şi la nivelul forţelor aeriene şi a forţelor navale. De asemenea, organizăm exerciţii în comun cu partenerii din NATO şi UE. Aici, la Baza aeriană de la Câmpia Turzii deja am avut un exerciţiu în acest an, organizat tot cu forţele aeriene din SUA, cu avioanele F16, acum este acest exerciţiu la care participă 300 de militari, 350 de militari ai SUA, cu 11 avioane A10 şi 4 avioane MIG şi elicoptere din dotarea Bazei aeriene din Câmpia Turzii. Urmează un alt exerciţiu de pregătire în comun, tot al forţelor aeriene române cu forţele aeriene din Portugalia, revin forţele aeriene din SUA. Aceste exerciţii au scop pregătirea în comun, creşterea gradului de interoperabilitate, pregătirea din punct de vedere tehnic, a tehnicilor de luptă, pregătirea personalului tehnic şi a controlorilor şi dirijorilor de trafic”, a menţionat Mircea Duşa.

El a mai spus că e foarte importantă securitatea flancului estic al NaTO şi Marea Neagră, în condiţiile schimbărilor politico-militare din  zonă.

„Sigur că situaţia politico-militară din zonă s-a schimbat foarte mult şi securitatea pe flancul estic al NATO şi pe Marea Neagră sunt foarte importante”, a spus Mircea Duşa.

Acesta a evitat să comenteze declaraţiile unor oficiali ruşi, potrivit cărora România reprezintă o ţintă: „Eu nu comentez ce declară ministrul rus de externe, dar precizez faptul că la Summit-ul NATO din Ţara Galilor au fost stabilite măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi a UE şi a prezenţei forţelor NATO, prin rotaţie, pe flancul estic al UE şi al Alianţei Nord-Atlantice. (…) Armata Română, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu partenerii noştri din NATO, luăm măsurile de reasigurare pe flancul estic al Alianţei”.

Pe de altă parte, comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa, general-locotenentul american Darryl Roberson, a declarat c, acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, provoacă îngrijorare şi că pentru SUA asigurarea securităţii Europei reprezintă o prioritate.

„Suntem aici la invitaţia prietenilor noştri români care, ca alţi cetăţeni est-europeni, trăiesc experienţa fricii cauzată de agresiunea din Ucraina, acte de intimidare care continuă şi creeză o situaţie stresantă în rândul acestora. Prezenţa noastră aici reprezintă angajamentul SUA pentru securitatea şi stabilitatea Europei. Împreună vrem să ne asigurăm că Europa este întreagă, liberă şi în pace. De ce este nevoie de acest pachet de securitate şi aceste rotaţii de trupe? Pentru a-i asigura pe aliaţii şi partenerii noştri şi că, pentru SUA, asigurarea securităţii Europei este o prioritate. Chiar dacă acţiunile recente ale lui Putin provoacă îngrijorare, această echipă prezentă aici nu este doar un răspuns pentru el şi pentru Rusia, ci şi parte a unui program pe termen lung”, a menţionat generalul american.

El a mai spus că există o ameninţare din partea Rusiei şi că pachetul de securitate va fi păstrat mai multe luni.

„Ameninţarea din partea Rusiei pentru statele aflate în vecinătatea ei este diferit percepută de statele situate la mare depărtare. Dar, clar, există o ameninţare. Intenţionăm să păstrăm acest pachet de securitate mai multe luni, urmând să aibă loc alte rotaţii de trupe care vin din SUA şi care vor staţiona în Europa câte şase luni, pentru a participa la exerciţii comune cu militarii statelor europene”, a completat Darryl Roberson.

Generalul american a fost prezent, alături de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi de şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului româno-american Dacian Thunder 2015, care are loc la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Exerciţiul româno-american “Dacian Thunder 2015” se desfăşoară între 27 martie şi 7 iulie, la Câmpia Turzii.

Forţele Aeriene Române participă la exerciţiu cu aproximativ 300 de militari, piloţi şi personal tehnic, patru aeronave MiG-21 LanceR şi şase elicoptere IAR-330 Puma (de tipul Socat şi Medevac) iar Forţele Aeriene Americane cu aproximativ 350 de militari, 11 aeronave A-10 şi tehnica de deservire aferentă.

Exerciţiul are ca obiectiv creşterea nivelului de interoperabilitate şi îmbunătăţirea nivelului de antrenament al personalului român şi american, prin executarea zborurilor în comun.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu