Avem regulament! Câinii vor putea circula cu mijloacele de transport în comun dacă stăpânul plătește un bilet în plus

Foto: Dan Bodea

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat noul Regulament pentru deținerea câinilor și accesului persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca după mai bine de un an de așteptare.

Regulamentul câinilor „mușcat” de contestatari. Emil Boc: „Recunosc, regulamentul nu este foarte modern. Facem altul”

Conform documentului înscrierea tuturor câinilor cu stăpân în baza de date națională este obligatorie.

Un proprietar poate avea câți câini dorește atâta timp cât sunt respectate condițiile de igienă, sănătate, protecție și bunăstare oferite acestora. Toți câinii de rasă comună (orice câine care nu poate fi asimilat unei rase omologate)  și metișii (orice câine care provine din monta a două rase diferite sau cel puțin a unui câine de rasă) trebuie sterlizați, cu excepția câinilor a căror stare de sănătate sau vârstă nu permite această intervenție precum și a câinilor utilitari. Costurile privind sterilitatea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau metișii lor deținuți pe raza municipiului Cluj-Napoca, pot fi subvenționate total sau parțial, pe baza unei cereri adresate Consiliului Local Cluj-Napoca.

Fără taxe suplimentare pentru câinii de apartament

În ceea ce privește câinii deținuți în apartamente, regulamentul prevede că deținerea unui câine nu poate face obiectul impunerii de taxe ori cheltuieli în sarcina proprietarului, iar asociația de proprietari și vecinii trebuie să manifeste o atitudine tolerantă și civilizată față de proprietarii sau locatarii care dețin în condiții legale, temporar sau definitiv, unul sau mai mulți câini.

Persoanele care dețin câini în grădinile sau gospodăriile imobilelor sau alte perimetre îngrădite sunt obligați să le asigure animalelor adăposturi individuale, construite în funcție de caracteristicile animalului. Limitarea mișcării câinilor deținuți în aer liber poate fi realizată exclusiv într-unul din următoarele moduri: utilizând un lanț din zale metalice, nu mai scurt de 2 metri sau într-un țarc având o suprafață de cel puțin 6 ori mai mare decât cușca, orice lte metode fiind interzise.

Cruzimea îndreptată împotriva animalelor, precum și aplicarea de rele tratamente, indiferent de forma și scopul acestora, sunt interzise. Cruzimea constituie infracțiune și se pedepsește conform legii.

Accesul câinilor în spațiul piublic este permis cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă care să permită controlul câinelui în orice situație. Cânii periculoși sau agresivi vor fi ținuți în lesă și vor purta obligatoriu botniță.

Câinii vor putea călătorii cu mijloacele de transport în comun 

Câinii au voie să călătorească cu mijloacele de transport public (CTP) dacă stăpânul lor plătește un bilet în plus. Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă și vor purta botniță, iar cei de de talie mică vor fi ținuți în lesă, în brațe, în cușcă sau în geantă de transport. Persoana însoțită de câini trebuie să aleagă „zona mai liberă a mijlocului de transport în comun și va evita orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate”. Se consideră mijloc de transport neaglomerat acela care prin numărul călătorilor permite ținerea patrupedului la cel puțin 1 metru distanță de ceilalți călători. Conducătorul autovehicului are dreptul să solicite persoanei însoțite de câine părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate toate reglmentările legale, acesta fiind obligat să se conformeze.

Însoțitorii de animale au obligația de a păstra curățenia spațiului public prin colectarea de îndată a dejecțiilor câinelui însoțit. Colectarea excrementelor se va face utilizând articole sanitare de tipul pungilor de unică folosință. Dacă nu se supun acestei reguli, prprietarii de naimele trebuie să plătească o amendă cuprinsă între 400 și 600 de lei.

Spațiile destinate câinilor vor fi de două tipuri: locuri de joacă pentru câini (vor fi amenajate în fiecare cartier, cu o suprafață minimă de 300 mp) și parcuri de agrement pentru câini (vor fi amenajate în vecinătatea fiecărui cartier , cu o suprafață minimă de 1.000 mp, din care minim 30% din spațiu va fi separat pentru a fi utilizat de câinii de talie mică).

Documentul se află în dezbatere publică în perioada 11-21 septembrie 2015. Acesta poate fi consultat aici.

[stextbox id=”custom”]

Conform regulmantului câine periculos înseamnă câinele aparținând următoarelor rase, grupate pe două categorii: categoria I: câinii de luptă și atac, asimilați prin caractere morfologice cu câinii de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, categoria II: câini din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Câine agresiv înseamnă orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau privat.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu