Aurelia Cristea: Legea anti-fumat e un cadou de Crăciun pentru copiii României

Aurelia Cristea

Adoptatea Legii anti-fumat este considerată de către iniţiatorul proiectului legislativ, deputatul Aurelia Cristea, un cadou pentru copiii României, cei de acum, dar şi pentru cei care se vor naşte.

“E un cadou de Crăciun pentru copiii României, un cadou de sănătate în primul rând pentru cei care sunt azi şi pentru cei care se vor naşte, fiindcă vor avea ocazia să utilizeze spaţii publice închise fără fum de ţigară”, a declarat,  pentru Transilvania Reporter, Aurelia Cristea.

Aceasta a spus că a primit şi critici pentru proiectul legislativ, din partea fumătorilor, dar prevederile sale au fost vreme de nouă luni în dezbatere publică. Aurelia Cristea a menţionat că Legea anti-fumat va avea efecte benefice şi pe termen lung.

“Prin această lege, cu siguranţă că în timp va scădea nivelul fumatului în România şi numărul fumătorilor. De asemenea, aceasta va contribui la creşterea stării de sănătate a populaţiei, la reducerea cheltuielilor din bugetul sănătăţii, pentru că anual mor 42.000 de români din cauza fumatului şi 5.000 de români din cauza fumatului pasiv”,  a menţionat Aurelia Cristea.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 abțineri.

Citiți și: Cruciada anti-fumat pornită de la Cluj cucereşte România

Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în toate spaţiile închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în locurile de joacă pentru copii, unităţi sanitare, precum şi cele de învăţământ,  inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

Totodată, legea conține unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz. Proiectul a fost adoptat de Senat în anul 2011. Legea urmează să fie transmisă președintelui spre promulgare.

„Misiune îndeplinită! Sunt extrem de fericită, este cel mai frumos dar de Crăciun pe care l-am primit de la colegii mei! Și NU, nu se va mai fuma niciunde în spațiile închise din România!”, a scris deputatul Aurelia Cristea, inițiatoarea proiectului, pe Facebook.

Postaţi un comentariu