Atac din Asia asupra serverelor din Ardeal. SRI: „Suntem în sfera normalului”

Mai multe servere comerciale din orașe transilvănene ca Satu Mare, Cluj-Napoca sau Alba Iulia sunt ținta unor atacuri cibernetice care au început de joi, 22 iulie, au declarat pentru Transilvania Reporter surse din mediul IT clujean. „Lucrăm deja de joi în sistem 24 de ore cu 48, ca să putem proteja eficient site-urile pe care le gestionăm. Am ridicat nivelul de protecție a firewallului și, din această cauză, avem unele pagini care se încarcă mai greu”, a declarat un specialist în securitate informatică.

Potrivit surselor Transilvania Reporter, atacul a început benign, sub forma de unor mesaje spam, după care s-a intensificat, încercându-se blocarea serverelor printr-un atac de tip „Denial of Service”, astfel încât site-urile găzduite pe serverele respective să fie indisponibile pentru cei care încearcă să le acceseze. Potrivit acelorași surse, atacul este unul efectuat de pe mai multe serii (range) de IP-uri (adresele numerice ale calculatoarelor), având ca proveniență, cel mai probabil, Asia. „Din câte am văzut, ruta atacului este de la nord – Satu Mare, spre sud – Alba Iulia. Probabil în câteva zile va ajunge la București, iar apoi se va încheia”, a mai spus specialistul în securitate informatică.

Reprezentanții Serviciului Român de Informații (SRI) nu au comentat direct aceste evenimente, spunând că situația se încadrează în limita normalului. „Noi zilnic de confruntăm cu evenimente cibernetice, iar acum nu putem vorbi despre o ieșire din sfera normalului. Asemenea evenimente – să nu le zicem atacuri – sunt ceva ce a ajuns să țină de normalitate. Nu ne confruntăm în acest moment cu evenimente critice din acest punct de vedere”, a declarat pe Transilvania Reporter Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

România a fost vizată în acest an de două atacuri cibernetice concertate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu