Angajații Penitenciarului Gherla amenință că vor ieși în stradă dacă nu își primesc restanțele salariale

Penitenciarul Gherla / Sursa foto: scoalapolcj.ro

Angajații penitenciarelor din România, inclusiv cei din Gherla, anunță că vor ieși în stradă după data de 10 august, în cazul în care nu își vor primi restanțele salariale pe care le așteaptă de mai bine de șapte luni.

„Sindicaliștii au redactat o scrisoare deschisă adresată vicepremierului Gabriel Oprea în care sunt cuprinse principalele noastre revendicări. Nu se știe exact dacă vor exista proteste sau nu, acest lucru depinde de răspunsurile pe care le vom primi. Dorim să ne asigurăm că vom primi sumele de bani restante și dorim să știm exact data la care se va întâmpla acest lucru. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, după data de 10 august, vor organiza proteste în întreg sistemul penitenciar, nu numai în Gherla. Nu acceptăm să mai fim amânați cu banii, nu acceptăm să ajungem în luna septembrie fără a primi banii”, a explicat pentru Transilvania Reporter Ștefan Teoroc, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor de Penitenciare.

„Am așteptat 2015 că pe anul unor reparații morale, anul în care măcar o parte dintre drepturile legale suspendate ar putea fi acordate din nou. Și reparația s-a produs, cu ajutorul dumneavoastră, în plan normativ. Suntem aproape în a opta luna din an, iar funcționării publici cu stătut special din sistemul penitenciar nu au încasat un leu că efect al noii legislații active din prima zi a anului! Nu s-au plătit majorările salariale pentru muncă prestată în zile de sărbătoare și repaus săptămânal, precum și pentru misiuni speciale (OUG 83/2014), nu s-a achitat majorarea de 100 de lei brut pentru salariații din sectorul medical și de reintegrare (OUG 70/2014), nu au fost actualizate valorile normei de hrană și de echipare (OUG 26/2015) și nu s-au plătit drepturile de echipament pentru anul în curs. ieșire Nr. 337 din data de 23.07.2015.

Dacă situația din penitenciare era una generală la nivelul structurii de apărare am fi înțeles că trebuie să așteptăm anumite etape normele în implementarea noilor măsuri adoptate în plan salarial. Însă este de neînțeles cum a devenit sistemul penitenciar cu cei 12.500 salariați ai săi, unică instituție din structură care nu reușește să plătească aceste drepturi nici măcar la jumătatea trimestrului III al anului, întrucât suntem informați că perspectivele de plată sunt ulterioare rectificării bugetare, respectiv la salariul care se va plăți pe data de 10 septembrie, fără a avea însă vreo certitudine nici măcar cu privire la acest termen. Într-un an care trebuia să fie marcat de reveniri salariale, de recuperarea unor drepturi suspendate începând cu 2010, într-un an care trebuia să fie marcat de pace socială că rezultat firesc al creșterii economice a țării, sindicaliștii din penitenciare sunt nevoiți să organizeze proteste pentru că nu mai pot îndură frustrarea, minciună și în primul rând neasumarea”, se arată în textul scrisorii deschise.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că polițiștii, militarii, jandarmii și alți colegi din același domeniu beneficiază de majorările salariale la zi, începând cu luna ianuarie 2015, iar angajații penitenciarelor speră să primească restanțe în luna septembrie.

„Funcționarul public cu stătut special din sistemul penitenciar s-a specializat în restanțe și exact această va fi și temă mitingului pe care îl vom organiza. Pe scurt, muncim pe datorie, domnule viceprim-ministru! Înțelegem că instituția noastră este subfinanțată la capitolul cheltuieli salariale având un deficit salarial de 10 zile din anul curent însă știm sigur că nu este absolut nimic nou față de anii anteriori sau față de alte ministere. Această este cutumă și procedura în România. Rectificările sunt decisive pentru finalul de an și acoperă aceste deficite mai ales dacă PIB-ul permite și știm că permite. Atunci nu rămâne decât o explicație la întrebările retorice din paragaful anterior și anume că MJ/ANP sunt singurele instituții din România care aleg să își asume nerespectarea legislației care impune creșteri salariale preferând să-și asigure doar un serviciu liniștit pe poziții înalte la adăpostul unor norme bugetare rigid interpretate. (…) Nu mai putem să acceptăm amenințările cu disponibilizarea aruncate de fiecare dată când ne cerem drepturile, nimic în plus. Și mai grav de atât, drepturi restanțe care se tot acumulează! PUBLISIND/SNLP așteaptă data de 10 august 2015 indicată angajatorilor că ultimatum, prin adrese scrise la care nu am primit nici răspuns și nici vreo invitație la dialog. Dacă în cuantumul salariului care se va plăți la acea data nu se vor achita toate restantele cuvenite personalului, enumerate explicit în corespondența derulată cu angajatorii, ulterior acestei date vom organiza proteste în tot sistemul penitenciar, cu toată forță și până la soluționarea revendicărilor. Nu ne dorim să atragem atenția inutil și nici să generăm perturbări în structură de apărare, dar alte soluții efectiv nu ne-au mai rămas”, a scris Ștefan Teoroc în cadrul scrisorii.

Întrega scrisoare poate fi citită aici.

SNLP este un sindicat care reunește 7.000 dintre cei 12.500 de salariați din sistemul penitenciar, sindicat afiliat la Federația PUBLISIND (Blocul Național Sindical), federație cu 68 de sindicate și 44.000 de membri din sectorul public, reprezentativă în două sectoare de activitate și trei grupuri de unități, printre care grupul de unități Administrația Națională a Penitenciarelor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu